Militairen met hun onderscheidingen (archief) ANP

De Tweede Kamer heeft een plan verworpen om voormalig personeel van Defensie meer compensatie te bieden voor het zogenoemde AOW-gat. Een motie daarover van CDA en SP daarover werd met een kleine meerderheid verworpen. 

De regeringspartijen VVD en PvdA stemden tegen. In een hoofdelijke stemming steunden 72 Kamerleden de motie, 75 waren ertegen.

Veel vroegere defensiemedewerkers kwamen na de verhoging van de pensioenleeftijd met een financieel gat te zitten. Minister Hennis kwam de getroffen medewerkers dinsdag voor een deel tegemoet, maar dat ging de oppositie niet ver genoeg. Die vroeg om volledige compensatie van het AOW-gat voor burgers en militairen. Het bedrag daarvoor zou niet alleen ten laste moeten komen van de begroting van Defensie. Maar die wens werd dus door de meerderheid afgewezen.

Ook de oud-militairen zijn ontevreden met de compensatie die Hennis heeft geboden. Vakbonden voerden vandaag actie in Den Haag om steun te krijgen voor de motie. De betrokkenen zetten hun juridische procedures door. Veel van hen hebben uit onvrede over de gang van zaken hun militaire onderscheidingen teruggestuurd. Eerder heeft de rechter oud-defensiepersoneel in rechtszaken al een paar keer gelijk gegeven. 

Boze veteranen geven medailles terug. Hennis compenseert.

STER reclame