President Mugabe AFP

President Robert Mugabe zegt dat de Zimbabwanen en zijn eigen ZANU/PF-partij hem vragen om zich weer verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van volgend jaar. In een interview met Zimbabwaanse staatsmedia verklaart de president, die over twee dagen zijn 93ste verjaardag viert, dat er geen geschikte opvolger voor hem voorhanden is. 

Mugabe staat al sinds 1980 aan het roer in Zimbabwe en is daarmee na president Obiang Nguema van Equatoriaal-Guinea de langstzittende Afrikaanse president.

"De meerderheid van de mensen vindt dat er geen vervanging is, geen opvolger die voor hen acceptabel is, zo acceptabel als ik ben", zegt Mugabe in het vraaggesprek.

Vorig jaar december schoof zijn partij de negentiger al naar voren als haar kandidaat bij de verkiezingen van medio volgend jaar. Dan zal Mugabe dus 94 jaar oud zijn.  

Dode kandidaat

Mugabe's echtgenote (51), die eveneens een prominente politieke rol speelt, zei twee dagen geleden nog dat haar echtgenoot zo geliefd is, dat hij zelfs de verkiezingen zou winnen als hij in de tussentijd overlijdt. "Als God besluit dat Mugabe moet sterven, zullen we hem alsnog als kandidaat op de kieslijst zetten. En de mensen zullen op hem stemmen, dat zeg ik jullie."

In Zimbabwe gaan hardnekkige geruchten over de slechte gezondheid van Mugabe, en na zijn vroegtijdige vertrek van een top van de Afrikaanse Unie werd vorig jaar gesuggereerd dat hij kort daarna was overleden. 

Afgelopen zomer kwam Zimbabwe in het nieuws door stakingen en demonstraties tegen het bewind van Mugabe. Ambtenaren kwamen in verzet omdat ze geen salaris meer ontvingen en de economische malaise in het land voor steeds grotere problemen zorgt. Ook loyale veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog keerden zich vorig jaar tegen de president, omdat hij manipulatief en dictatoriaal zou regeren. 

Toch is de oppositie er tot dusver niet in geslaagd zich te verenigen en een sterke opponent naar voren te schuiven. 

STER reclame