Protest bij een wegblokkade in Harare
NOS Nieuws

Shutdown dreigt in chaotisch Zimbabwe

Actievoerders in Zimbabwe hebben ambtenaren opgeroepen om het werk neer te leggen. Ze willen daarmee protesteren tegen de regering, die volgens hen niets doet tegen corruptie, armoede en rechtsongelijkheid. Met de leus 'Leg Zimbabwe plat!' vragen ze iedereen om vandaag thuis te blijven.

De oproep komt van Ewan Mawarire, de leider van de #ThisFlag-protestbeweging. Mawarire zegt dat hij genoeg heeft van het wanbeleid in Zimbabwe en dat hij klaar is met de regering.

Met de oproep voor de 'shutdown' dreigt meer onrust in Zimbabwe, dat de laatste dagen al te maken had met stakingen en demonstraties tegen de regering. Zo legden doktoren en leraren het werk neer omdat ze vorige maand geen salaris hebben gekregen. Eerder was er ook protest van taxichauffeurs, die het zat zijn om geld te moeten betalen aan politie-agenten om te kunnen blijven rijden. Hun acties leidden tot rellen met de politie.

Mugabe

De woede van de Zimbabwanen richt zich vooral tegen president Mugabe (92), die al sinds 1980 aan de macht is. "Hij is zwakker dan ooit. Tegenstanders ruiken nu dus hun kans", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Zijn gezondheid gaat zichtbaar achteruit. Hij lijkt zelfs te dementeren."

Het protest verspreidt zich volgens Vermeulen "als een lopend vuurtje" door Zimbabwe. Behalve in de hoofdstad Harare wordt gedemonstreerd in Bulawayo, de tweede stad van het land, en langs de grens met Zuid-Afrika. "Er was de laatste dagen meer protest dan de laatste acht jaar bij elkaar."

WhatsApp

Op sociale media verschijnen berichten dat WhatsApp en Facebook uit de lucht zijn gehaald. Waarschijnlijk is dat gebeurd om de communicatie tussen actievoerders te ontregelen.

In hoeverre de oproep voor de shutdown gevolgd wordt, is nog niet te zeggen. De regering heeft alle ambtenaren opgedragen om gewoon te komen werken en zich niet te laten gebruiken door "ontevreden lieden" die het land willen destabiliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl