Zweden zit met één vraag: wat was er vrijdagavond, meneer Trump?

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zweden, wie had dat gedacht?'

Zweden is sinds gisteravond een land in verwarring. De Amerikaanse president Trump sprak bij een toespraak in Florida over veiligheidsrisico's die immigranten met zich meebrengen en maakte daarbij ook een opmerking over het Scandinavische land. "Kijk naar wat er gisteravond is gebeurd in Zweden", riep Trump. "In Zweden!"

Het merkwaardige is: in Zweden hebben ze geen idee waar Trump op doelt. Er was geen aanslag of andersoortig incident dat iets te maken heeft met veiligheid of de komst van vluchtelingen. Op Twitter moet de president het nu ontgelden.

Carl Bildt
@carlbildt
Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound. https://t.co/XWgw8Fz7tj
2 jaar geleden

De krant Aftonbladet weet ook niet wat Trump kan bedoelen. Het blad heeft eenmalig een artikel in het Engels geschreven om Trump bij te praten over de gebeurtenissen in Zweden. "Meneer de president, dit is wat er vrijdagavond in Zweden is gebeurd."

Aftonbladet maakt onder meer melding van een man die zichzelf in brand heeft gestoken, maar ook van wegafsluitingen en technische problemen bij muziekfestival Melodifestivalen. De krant wijst Trump ook op berichten over een eland die zich heeft vergrepen aan een houten elandbeeld in iemands tuin.

Alberto Nardelli
@AlbertoNardelli
"Last night in Sweden": Good response to Trump's confusion from @Aftonbladet https://t.co/V4goktSvdD
2 jaar geleden

Creatieve twitteraars hebben inmiddels het account Last Night In Sweden opgericht. "Het sneeuwde", was een van de eerste berichten.

Last Night In Sweden
@LastNiteNSweden
Last night, "Ivanka" was the name of a cheap piece of furniture at IKEA. #LastNightInSweden
2 jaar geleden

Op sociale media wordt behalve met humor ook met onbegrip en verbijstering gereageerd op Trumps uitlatingen. De president en zijn team hebben eerder melding gemaakt van 'aanslagen' die nooit hebben plaatsgevonden. Ook hebben ze media ervan beschuldigd dat ze niet hadden bericht over grote aanslagen zoals die in Parijs en Brussel, terwijl dat aantoonbaar wel het geval was.

Melissa McEwan
@Shakestweetz
Conway makes up Bowling Green Massacre. Spicer makes up attack in Atlanta. Trump makes up attack in Sweden. All fake; all blamed on Muslims.
2 jaar geleden

STER Reclame