Goed nieuws: liefdesmuur in Tilburg en minder jongeren werkloos
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online
We begonnen de week weer met goed economisch nieuws. De werkloosheid is in de maand januari verder gedaald. Er stonden volgens het CBS 480.000 mensen geregistreerd als werkzoekend, tegen 482.000 in december. Dat is 5,3 procent van de beroepsbevolking. Voor het eerst in tien jaar komt de werkloosheid onder jongeren onder de 10 procent.
En die werkende mensen laten het geld flink rollen: in het laatste kwartaal van vorig jaar was er de grootste groei van de consumentenbestedingen in negen jaar tijd. De economische groei kwam mede daardoor uit op 0,5 procent in het vierde kwartaal.
En deze week geen nieuws over een muur tussen Mexico en de VS, maar over een muur in Tilburg. Een liefdesmuur, zelfs. Vanaf Valentijnsdag mogen mensen weer speciale berichten schrijven op de Tilburgse liefdesmuur. Met krijt. De muur is een initiatief van ondernemer Peter Hessels.
Hessels maakte de muur vorig jaar met Valentijnsdag voor het eerst. Hij kwam op het idee na een weekend in Berlijn. "Daar verdeelde de muur jarenlang mensen. Ik maak een muur die mensen samenbrengt", zei hij tegen Omroep Brabant.
Volgens Hessels is Valentijnsdag een goed moment voor een positieve muur. "Maar eigenlijk zouden we elkaar het hele jaar door lief moeten hebben."
Goed nieuws voor automobilisten...
Want jullie hoeven binnenkort waarschijnlijk niet meer in de file te staan. De eerste vliegende auto is nu echt te koop. Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonksveer biedt hem aan.
Het duurt tussen de vijf en tien minuten voordat de auto is omgebouwd tot een gyrocopter. Op de weg haalt de Pal-V zo'n 160 kilometer per uur. In de lucht is de kruissnelheid tussen de 50 en 180 kilometer per uur. Is hij betaalbaar? Voor sommigen. De vliegende auto kost een half miljoen euro.
Ook konden we woensdag eindelijk zonder jas naar buiten. Terwijl in de duinen van Zandvoort de laatste sneeuwresten lagen te smelten, zaten de terrassen van Maastricht vol.
En goed nieuws voor de nostalgische twintigers en dertigers (en veertigers/vijftigers?) onder ons: de Nokia 3310 komt terug. De telefoon zou op 26 februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona worden aangekondigd en gaat naar verluidt 59 dollar kosten.
Of de telefoon een kopie wordt van het apparaat dat 17 jaar geleden het levenslicht zag is onduidelijk. Zolang we er maar op kunnen Snaken.
Lichtjes in de lucht
We zagen ook mooie taferelen in de Chinese stad Guangzhou. Daar werd een Guinness World Record gebroken. In de hoofdstad van de provincie Guangdong in het zuiden van het land werd de tot nu toe grootste droneshow ter wereld gehouden. Maar liefst duizend drones verlichtten daar de nachtelijke hemel.
De lichtgevende drones vlogen in tal van formaties door de lucht en vormden zo de Chinese tekens voor het woord 'zegen' en 'lantaarnfestival'.
En vanaf 1 juli kan het publiek The Black Archives bezoeken in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de initiatiefnemers kunnen jonge mensen nu nog nergens terecht om over de zwarte geschiedenis te leren. Maar daar komt dus nu verandering in.
"Ik denk dat wanneer mensen meer kennis hebben over bijvoorbeeld het kolonialisme en de slavernij, er veel meer begrip zal zijn in Nederland", zegt Mitchell Esajas tegen NOS op 3.
Goed nieuws in andere media...
In Amerika stond de stad Meridian even helemaal op zijn kop toen ze erachter kwamen dat een waakhond helemaal niet meer nodig is. Een waak-eekhoorn is namelijk al meer dan genoeg.
De tamme eekhoorn Joey wist een overval te voorkomen door de inbreker te krabben. Zijn baasje was heel trots.
De 12-jarige Charlotte Olson had het erg druk op Valentijnsdag. Het meisje had 1300 boeken verzameld om te doneren aan een kinderziekenhuis in New Jersey. Die ging ze dinsdag brengen, samen met familieleden.
Het ziekenhuis was dolblij met de donatie, die ze de "grootste donatie aller tijden" noemden.
En opmerkelijk nieuws...
Die headbangende paarse duif hebben we inmiddels bijna allemaal al gezien, toch? Sinds deze maand lijken Facebookgebruikers in de ban van het beest.
De paarse vogel is onderdeel van de stickers in Facebook Messenger. De functie bestaat al langer, maar de stickers van de paarse duif zijn pas sinds 1 februari beschikbaar.
Waarom is niet duidelijk, maar de populariteit van het dier is in korte tijd snel toegekomen. Welke is het leukst? De duif met een stuk brood, een pizzapunt of in een cocktailglas? Of toch de standaard headbangende duif?
Benieuwd wie de populairste online daters van Nederland zijn? Idde en Nina uit Amsterdam. Zij horen bij de vijf populairste Nederlanders op de datingapp Happn, blijkt uit gegevens van het Franse bedrijf. Op die app zitten ongeveer een half miljoen Nederlanders.
Het tweetal geeft ook tips aan andere online daters. "Ik heb eigenlijk heel weinig van mezelf erop gezet", zegt Idde. "Mijn naam, geslacht, leeftijd, beroep en werkgever. En vijf foto's erbij. De eerste foto is er een waarbij ik in pak achter de radar zit, in militair tenue." Ook Nina geeft zo min mogelijk informatie weg. "Over mij kunnen ze niet heel veel zien. Ik vind het fijn om een beetje mysterieus te blijven. Kennelijk werkt het. Ik krijg veel charms van mensen die me een bericht sturen."
- Goed nieuws: hulp voor zieke Donita en Freek mag naar huis
- Goed nieuws: 'Belgische ABBA' en de economie gaat prima
- Er was deze week ook goed nieuws: gratis tulpen en Lubach gaat viral
- Er was ook goed nieuws: Winter Wonderland en zonnepanelenrecord
- Er was deze week ook goed nieuws: jonge redder en Robbens verrassing