ANP

Veel soorten zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkt bevatten nog steeds kankerverwekkende stoffen. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat bijna een derde van de inkten zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) bevatten. Die kunnen kankerverwekkend zijn. 

De toezichthouder bekeek de 52 meest verkochte inkten op de Nederlandse markt. In zeventien daarvan zaten de PAK's. Acht inkten bevatten daarnaast te veel zware metalen, zoals lood en cadmium. De autoriteit noemt zeven inkten zelfs een "ernstig veiligheidsrisico". Het gaat onder meer om de Kokkai Sumi ink, Tattoo 7 colors en Tattoo Warehouse Tribal Black.

De NVWA heeft de verkoop van de onveilige inkten verboden. Uit een onderzoek van twee jaar geleden bleek al dat tattoo-inkten vaak veel slechte stoffen bevatten. 

'Geen aanwijzingen'

Volgens Jan Schellens, internist-oncoloog van het Antoni Van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, hoeven mensen nu niet ineens in paniek te raken. "Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat mensen met tatoeages een verhoogde kans hebben op bijvoorbeeld huidkanker", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar hij kan het ook niet uitsluiten, al is het lastig om daar op moment iets concreets over te zeggen. "We weten dat het ontstaan van kanker vaak veel tijd kost", legt Schellens uit. "Tussen de blootstelling aan een kankerverwekkende stof en het daadwerkelijk ontstaan van kanker zit vaak veel tijd. Wil je daar echt een harde uitspraak over doen, dan moet je vaak tien tot vijftien jaar wachten."

Je hebt wel af en toe contact met de bloedbaan, maar ik denk dat dat een betrekkelijk gering probleem is.

Internist-oncoloog Jan Schellens

Matthew is tatoeëerder in Apeldoorn. Hij denkt dat de risico's vooral te maken hebben met hoe diep je met de naald gaat. "Omdat je niet door alle huidlagen heen prikt." Een klant bij hem in de zaak maakt zich dan ook geen zorgen. "Ik ga ervan uit dat het goed is als je een shop hebt die dat gekeurd heeft."

Internist-oncoloog Schellens denkt dat de hoeveelheid inkt die bij het zetten van een tatoeage in de bloedbaan komt, te weinig is om een serieus kankerrisico te vormen. "Je hebt bij tatoeages wel af en toe wat contact met de bloedbaan, maar ik denk dat dat een betrekkelijk gering probleem is. En ook dat er dus heel erg weinig van die stof in de bloedbaan komt."

'Think before you ink'

De NVWA adviseert mensen hoe dan ook goed na te denken over het laten zetten van een tatoeage. "Wanneer zij dat besluiten, verdient het de aanbeveling te informeren bij de tatoeëerder naar herkomst en veiligheid van de gebruikte inkt. Consumenten kunnen de inkten die worden gebruikt bij het zetten van een tattoo laten vastleggen in een nazorgformulier."

Verder wordt aangeraden om tatoeages alleen te laten zetten bij studio's die in het bezit zijn van een verplichte vergunning van de GGD. "In zo'n geval kan de consument er redelijkerwijs van uitgaan dat er hygiënisch wordt gewerkt. Deze studio's staan onder controle van GGD en NVWA."

Studio's met zo'n verplichte vergunning zijn te vinden op www.veiligtatoeeren.nl.

STER reclame