ANP

Naar schatting een derde van alle inkt die wordt gebruikt voor tatoeages kan schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Onder het motto 'Think before you ink' waarschuwt de NVWA over de risico's van tatoeages. 

De NVWA becijferde dat ruim 40 procent van de zwarte tatoegae-inkt mogelijk kankerverwekkende stoffen bevat. Ook 30 procent van de onderzochte rode, gele, oranje en groene inkt bevat die stoffen. Mensen die een tatoeage willen laten zetten, moeten dan ook bij de tatoeëerder informeren naar de herkomst en veiligheid van de gebruikte inkt, adviseert de NVWA.

Er zijn Europese regels voor de samenstelling van tatoeage-inkt. De Nederlandse wetgeving gaat daarin nog verder: hier zijn alle eventueel kankerverwekkende tatoeagekleurstoffen verboden. Toch is dat niet voldoende om alle eventueel gevaarlijke stoffen van de markt te weren, blijkt uit het onderzoek. 

NVWA waarschuwt: Think before you ink

Veiligtatoeeren.nl

Mensen zouden alleen in zee moeten gaan met een studio die een vergunning heeft van de GGD. Om te weten bij welke studio je daarvoor moet zijn, is er een speciale website opgezet: veiligtatoeeren.nl.

Ook benadrukt de NVWA dat kinderen onder de 16 toestemming van een ouder nodig hebben om een tattoo te laten zetten. 

Verder wordt het advies gegeven om niet te lang met een tattoo in de zon of onder de zonnebank te gaan zitten. Door de UV-straling kunnen uit sommige inktsoorten kankerverwekkende stoffen vrijkomen. 

Weghalen

Betekent dat dan dat je je tattoo moet laten weghalen? Dat zou je misschien verwachten, maar ook daar zitten risico's aan. 

Juist door het weglaseren van een tattoo komen zogeheten 'primaire aromatische aminen' vrij en ook die leveren een verhoogd risico op kanker op. Wil je je tatoeage toch laten weghalen, vraag dan advies aan een arts, adviseert de NVWA.

STER reclame