Henk Schiffmacher, een van Nederlands bekendste tatoeëerders, omarmt de campagne van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om mensen te wijzen op de risico's van tatoeages. "Kom maar op. Vertel ons maar wat we moeten doen."
De NVWA meldt dat ruim 40 procent van de zwarte tatoeage-inkt en 30 procent van de kleureninkt die in Nederland wordt gebruikt, mogelijk kankerverwekkende stoffen bevat. Schiffmacher herkent de handel in slechte inkt. “Een typisch gevalletje van internet. Een beroepsmoord ontstaan door Chinese firma’s."
Volgens de tattoo-koning zijn er door de populariteit van tatoeages honderden verkopers bijgekomen. Schiffmacher: "Vroeger waren er drie of vier instituten waar iedereen gebruik van maakte. Nu zijn er duizenden winkeltjes die allerlei spulletjes verkopen. Het komt uit alle hoeken. En iedereen heeft weer zijn eigen kleurtjes en mengmethodes.”
We waren altijd een soort kermisattractie. Nu zijn we een economische factor.
Hij baalt van sommige collega-tatoeëerders. "Er zitten nu een heleboel knoeiers tussen. Zowel op technisch, artistiek als geneeskundig vlak. Dat krijg je met een wildgroei."
Vergrootglas
Schiffmacher merkt dat zijn industrie de laatste jaren onder een vergrootglas is komen te liggen. "We waren altijd een soort kermisattractie. Nu zijn we een economische factor en wordt er door allerlei instituten aan alle kanten aan ons getrokken en gedaan. Ze stapelen rapport op rapport. Ik kan heel hard lopen schreeuwen en blèren dat ik het er niet mee eens ben, maar ach: kom maar op, vertel ons maar wat we moeten doen."
Het gevaar zit ‘m volgens Schiffmacher vooral in het moment dat tatoeages verwijderd worden. “Dat is wat mij betreft nooit een goed idee, maar op het moment dat zo’n laser een tatoeage verwijdert, gaat het spul door het lichaam zwerven en tast het de lymfeklieren aan.”
In kaart brengen
In 2012 concludeerde de NVWA ook al dat er regelmatig giftige stoffen in tatoeage-inkt zitten. Het RIVM pleitte er toen voor om meer wetenschappelijk onderzoek te doen.