In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Poep op kip en dode kuikens door hitte: een kijkje in Gelderse slachthuizen

Mestplakken, poepresten en delen van organen, zoals gal en darmen: het zat allemaal op de kip die klaar was voor verpakking. Kuikens die te lang in de hitte staan, tussen loopbanden komen of niet voldoende bedwelmd zijn als ze worden geslacht. Het gebeurt nog steeds in de Gelderse slachthuizen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland, die honderden rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorspitte.

Twintig Gelderse slachters kregen tussen mei 2015 en oktober 2016 in totaal 220 schriftelijke waarschuwingen en 153.000 euro aan boetes opgelegd. Acht bedrijven gingen heel vaak in de fout en twee maakten het zo bont dat ze verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van het totale boetebedrag.

Staatssecretaris Van Dam zei vanmiddag dat hij wil dat pluimveeslachthuizen zich beter aan de regels houden. Hij reageerde op resultaten van onderzoek door de NVWA.

Inspectierapporten

Delen uit de rapporten van de NVWA schetsen een ontluisterend beeld van de gang van zaken in de twee slachthuizen die veel boetes krijgen.

In juni schrijft een inspecteur van de voedselautoriteit: "Door hitte en stress zijn er veel kuikens dood. Er is onvoldoende rekening gehouden met het hete weer. De vrachtwagens stonden in de aanvoerhal en daar was het tussen de 31 en 37 graden." Er waren geen ventilatoren, er was geen water.

Dierenleed

Een andere inspecteur schrijft dat kippenvlees dat op de grond en in een afvoergoot ligt, met een haarnetje wordt opgepakt en bij het normale vlees wordt gelegd. Ook worden poepresten gevonden op stukken vlees, vlak voordat het wordt ingepakt.

In andere gevallen zien inspecteurs dat kuikens niet genoeg worden bedwelmd, waardoor de beesten bij bewustzijn zijn wanneer ze worden geslacht. "'Verder zag ik twee onverdoofde kuikens. Ik zag dat deze twee kuikens het waterbad en het aansnijmes hadden gemist (...) De twee onbedwelmde kuikens zijn daarom levend de broeibak in gegaan."

Advertentie via Ster.nl