NOS Nieuws

Samsung-topman opnieuw verhoord over corruptieschandaal

De topman van Samsung, Jay Y. Lee, is vandaag door een rechter verhoord om te bekijken of hij alsnog moet worden aangehouden in verband met het corruptieschandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park. Dit gebeurde achter gesloten deuren. Naast Lee is ook een andere hooggeplaatste medewerker van het bedrijf verhoord.

De Samsung-topman wordt ervan verdacht dat hij omgerekend ruim 35 miljoen euro heeft gegeven aan twee stichtingen van Choi Soon-sil, een vertrouweling van president Park en de hoofdverdachte in de corruptiezaak. Samsung ontkent dit. In ruil voor het geld zou Soon-sil in 2015 een fusie hebben gesteund.

De aanklagers in Zuid-Korea vroegen eerder al om de arrestatie van Lee, maar de rechter wees die af. Deze nieuwe hoorzitting moet bepalen of de topman alsnog mag worden gearresteerd. Het besluit van de rechtbank wordt donderdagavond of vrijdagnacht verwacht.

Afzettingsprocedure

Soon-sil, die al jaren bevriend is met president Park, kreeg toespraken van de president toegestuurd om te herschrijven en ontving daarnaast geheime informatie die niet voor haar bestemd was.

Het schandaal houdt Zuid-Korea al maanden in zijn greep en leidde er toe dat het parlement in december voor de afzettingsprocedure van Park stemde. De zaak ligt nu bij het Constitutionele Hof, dat moet besluiten of zij inderdaad definitief wordt afgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl