Rabobank boekt 2 miljard winst, Achmea kwakkelt

ANP

De Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst behaald van iets meer dan 2 miljard euro, tegen 2,2 miljard in 2015. De daling is het gevolg van de kosten van reorganisaties, een afboeking op het belang in verzekeraar Achmea en de compensatiekosten voor klanten met een renteverzekering. De bank heeft daar in totaal 700 miljoen euro voor opzij gezet.

Los van deze eenmalige posten gaat het beter met de Rabobank. Kostenbesparingen en een lagere kredietverliezen door het herstel van de Nederlandse economie, plus een verbeterde gang van zaken bij bedrijven, zorgden voor hogere resultaten.

De kredietverlening aan consumenten en bedrijven bleef met 424 miljard euro op hetzelfde peil als in 2015. Er werd 2 miljard euro meer spaargeld ingelegd, terwijl er ook extra werd afgelost op hypotheken.

Het aantal werknemers bij de bank is in een jaar tijd met 6500 gedaald. Dat leverde een personeelskostenbesparing op van 6 procent.

Verzekeraar Achmea, waarin de Rabobank een belang heeft van 29 procent, heeft vandaag een winstwaarschuwing de deur uit gedaan. Het bedrijf verwacht een verlies van bijna 400 miljoen euro door allerlei tegenvallers. 

Nieuwe wetgeving rond letselschade zorgt voor 178 miljoen euro aan uitkeringen. Bij de zorgverzekeraars vallen de kosten 100 miljoen euro hoger uit. In Turkije is bijna 100 miljoen afgeschreven op de verzekeringsdochter omwille van hogere risicopremies als gevolg van de inzakkende economie. Voor de aangekondigde reorganisatie is ook 100 miljoen opzij gezet.

 In juni moest Achmea al veel hagelschade incasseren.