NOS NieuwsAangepast

De strijd om de jonge bezoeker: Sensation stopt, Bieber op Pinkpop

  • Remy Hersbach

    redacteur Online

  • Remy Hersbach

    redacteur Online

"Als je achttien jaar geleden voor het eerst naar Sensation bent gegaan, zou het zomaar kunnen dat je er nog steeds naartoe gaat. Ik wil maar zeggen: het festival trok niet het jongste publiek meer", reageert 3FM-jock Domien Verschuuren op het nieuws dat dancefestival Sensation ermee gaat stoppen.

Volgens het bedrijf achter Sensation zijn danceliefhebbers toe aan wat nieuws. Verschuuren kent ID&T als een heel ondernemend bedrijf dat pionieren in het bloed heeft zitten. "Het kan ook zijn dat ze in Nederland een nieuwe start willen maken, met een andere naam dan Sensation."

Ook zou mee kunnen spelen dat het imago door de mishandeling van Koen Everink door Badr Hari in 2012 een deuk heeft opgelopen. Daarnaast is de concurrentie de laatste jaren enorm gegroeid. Verschuuren spreekt van een overkill. "Dat zorgt er ook voor dat het aantrekken van een dj moeilijker is. Vroeger haalden ze de dj's uit een obscure garage en lieten ze die op een groot podium in Amsterdam spelen. Nu verdienen bepaalde dj's meer dan de grote popsterren vroeger deden. Ik ken namen van grote dj's die niet voor minder dan vijf ton willen komen draaien."

Ik moet het ID&T nageven dat ze de dance-industrie naar een hoger niveau hebben getild.

Dancefotograaf Rutger Geerling

In achttien jaar dancefestivals is er dus veel veranderd. De feesten zijn groter geworden, professioneler en Sensation heeft daar echt een voorbeeldrol in gehad, zegt fotograaf Rutger Geerling, die zich gespecialiseerd heeft in dancefeesten.

Hij ziet ook dat Sensation, net als Dance Valley, een wat ouder publiek trekt van mensen die een keer per jaar een feest bezoeken. "Dat komt ook door de manier waarop ze het aanpakken, met een vast concept en een dress code. Dat spreekt jongeren minder aan."

Met het stoppen van Sensation verliest Nederland een icoon, zegt Geerling. Hij spreekt van het einde van een tijdperk. "Het hoort echt bij Nederland. Ik moet het ID&T nageven dat ze de dance-industrie naar een hoger niveau hebben getild. Ze zijn echt een voorbeeld geweest over hoe je een feest oppakt. Niet alleen de dj's zijn daarin leidend, maar ook producers, podiumbouwers en geluidstechnici. Ik zit voor mijn werk veel in het vliegtuig en kom overal dezelfde mensen tegen; allemaal Nederlanders. Daar mogen we best trots op zijn."

Foto van Rutger Geerling op Sensation

De dancefotograaf merkt dat het publiek zich door de jaren heen wel wat anders gedraagt. "Ik denk dat Nederland langzaam uitbundiger wordt. Vroeger zag je mensen vaak in zichzelf gekeerd, stoïcijns en vooral niet hard feesten. Met de komst van de jongere generatie is dat het veranderd."

Volgens Geerling heeft dat te maken met de komst van aftermovies, video's die na de feesten worden vrijgegeven. "Veel mensen jutten elkaar op, voor de camera. Ze zijn wat losser en gooien vaker de handen in de lucht. Het is dan een aaneenschakeling van extases, dat maakt dancefestivals zo leuk."

Pinkpop verjongt

Op dezelfde dag dat Sensation zijn afscheid aankondigde, presenteerde het muziekfestival Pinkpop juist tieneridool Justin Bieber als grote naam van het festival. In vergelijking met vorig jaar een opvallende naam. Afgelopen zomer prijkten nog oude bekenden als Lionel Richie, Paul McCartney, Doe Maar en de Red Hot Chili Peppers op het podium.

Vorig jaar waren de vijftigers van de Red Hot Chili Peppers als headliner op Pinkpop

Domien Verschuuren merkt op dat Pinkpop altijd wel jonge artiesten in de lineup heeft staan, maar dat ze niet vaak als headliner worden gepresenteerd. Zijn 3FM-collega Frank van der Lende beaamt dat vooral het contrast heel groot is met de laatste edities. "Als ze dit pakweg drie jaar geleden hadden gedaan, dan was het minder opvallend."

Ook op Pinkpop barst het in het publiek van de dertigers en veertigers en de vraag is wel hoe zij zullen reageren op Bieber, van wie sommigen gruwelen. "Ik denk oprecht dat er mensen zijn die hierdoor niet meer naar Pinkpop zullen komen", zegt Van der Lende. "Ik zie in de reacties veel negatieve berichten."

Toch denkt Van der Lende dat Pinkpop, op een aantal afhakers na, met Bieber echt wel veel mensen zal aanspreken. Hij vindt het dan ook geen onlogische keuze van het festival. "Hij is natuurlijk een van de grootste artiesten van de wereld van dit moment. En een paar jaar geleden hadden ze bijvoorbeeld Ed Sheeran, je kan je afvragen hoe groot het verschil is tussen hem en Bieber? Behalve de manier waarop hij zijn gitaar vasthoudt dan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl