Ambulance op weg naar de afdeling Spoedeisende Hulp

Verdubbeling opnamestops bij spoedeisende hulp Noord-Holland

De spoedeisendehulpposten in de regio's Noord-Holland en Flevoland hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar vanwege topdrukte twee keer zo vaak een opnamestop afgekondigd als in dezelfde periode in 2015. Dat meldt Zorgvisie op basis van cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in de regio van het AMC en het VUmc.

Het ROAZ-netwerk zorgt onder meer voor een goede verdeling van patiënten uit de regio die met ambulances of op eigen gelegenheid naar de spoedeisende hulp komen.

De cijfers over de opnamestops zijn verzameld bij de achttien ziekenhuizen met een spoedeisendehulppost (seh) in Noord-Holland en Flevoland. Deze ziekenhuizen moesten in de laatste drie maanden van 2016 in totaal 1355 keer de deur sluiten voor nieuwe patiënten. In het voorafgaande jaar werd in dezelfde periode 776 keer een opnamestop afgekondigd.

Personeelstekort

De eerstehulpposten in Amsterdam lieten al eerder weten dat ze de drukte nauwelijks meer aankunnen. Opmerkelijk is dat het totaal aantal bezoeken aan de seh's in 2016 niet is toegenomen in de regio Noord-Holland/Flevoland. De opnamestops zijn in de eerste plaats het gevolg van het personeelstekort, vooral van gespecialiseerde verpleegkundigen. Er worden nu extra mensen opgeleid, maar die zijn pas over een jaar inzetbaar.

Een andere oorzaak voor de toegenomen druk op de acute zorg is dat zich verhoudingsgewijs meer kwetsbare ouderen melden. Het kost meer tijd de juiste diagnose bij hen te stellen, schrijft Zorgvisie, en ze kunnen vaak niet terug naar huis omdat ze daar niet worden verzorgd. De ziekenhuizen leggen een verband met het kabinetsbeleid om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, en verzorgingshuizen te sluiten.

Grote steden

Vooral ziekenhuizen in grootstedelijk gebied hebben te maken met topdrukte op de seh's, ondervindt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. De situatie in de Randstad kun je niet goed vergelijken met andere regio's, zegt de woordvoerder van het landelijke netwerk, omdat het begrip 'opnamestop' steeds anders wordt ingevuld. Soms worden alle nieuwe patiënten geweigerd, soms kunnen alleen kinderen niet meer terecht of mensen met een specifieke aandoening.

De Tweede Kamer spreekt morgen over de knelpunten bij de spoedeisende hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl