AMC zet extra bedden neer vanwege drukte op spoedeisende hulp

Het AMC in Amsterdam heeft 28 bedden extra neergezet, verspreid over verschillende afdelingen. Het ziekenhuis kon de grote stroom van patiënten niet aan. Er is ook extra verpleegkundig personeel ingezet.

De toeloop van kwetsbare ouderen leidt zoals ook in veel andere ziekenhuizen tot problemen. "De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, voor wie eigenlijk geen alternatief is", zei Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur, tegen Het Parool.

Van oudere mensen wordt verwacht dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Veel verzorgingstehuizen zijn daarom gesloten. Maar de senioren kunnen nu eigenlijk nergens heen als het misgaat. "Iemand met een gebroken pols ligt dan in een relatief duur ziekenhuisbed, terwijl hij ook gewoon met een beetje thuishulp of wijkziekenbezoek thuis had kunnen blijven."

Geen alternatief

Veel van die mensen komen dus terecht in het ziekenhuis. "Ik denk soms echt dat dit niet te doen is. Elke drie minuten rijdt er weer een ambulance binnen, terwijl alles al vol ligt. De huisartsen worden er ook horendol van. Zij hebben geen alternatief."

De extra kosten voor de opvang van kwetsbare ouderen, in 2016 ruim 3 miljoen euro, komen voor rekening van het AMC. Volgens Levi willen de zorgverzekeraars niet of nauwelijks bijdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl