NOS NieuwsAangepast

'Ik laat me toch niet wegjagen uit Nederland!'

"Dit is mijn land", zegt Nadia Zerouali tegen Nieuws en Co op de vraag of ze zich nog thuis voelt in Nederland. De tv-kok met Marokkaanse achtergrond hoort zeker niet bij de veertig procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders die zich volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau niet thuis voelen in Nederland.

Ze peinst er niet over om te verhuizen naar Marokko, maar Zerouali maakt zich wel zorgen. "We hebben een prachtig land en ik wil het ook prachtig achterlaten voor mijn kinderen en kleinkinderen." De verharding van de samenleving kan dat volgens haar in gevaar brengen. "Uitspraken als 'minder Marokkanen' worden normaal en niemand kijkt nog op van mensen over een kam scheren."

Ondernemer Chafik Benhmidouch sluit zich daarbij aan. "Ik wil hier niet weg, maar wat mij zeer doet is het gebrek aan empathie. Moslims en dus ook Marokkanen worden weggezet als onmenselijk." Hij geeft wel toe dat hij wel nadenkt over een plan B. "Dat heeft met Wilders te maken. Ik denk dat hij nog veel extremer is dan Trump. Hij wil de Koran verbieden, moskeeën sluiten, dat gaat erg ver."

Maar hoe dat plan eruit moet zien, weet Benhmidouch niet. "Ik heb geen Marokkaans paspoort, alleen een Nederlands paspoort. Voorlopig hou ik me dus bezig met actievoeren. Ik probeer mogelijke PVV-stemmers ervan te overtuigen om iets anders te kiezen."

Zerouali benadrukt dat niet iedereen in Nederland op de PVV stemt. "Waar hebben we het over? Twintig procent van de Nederlanders misschien? Ik laat me daar toch niet door wegjagen?!"

Verhuizen

Marije Wiegersma voelt wel het onbehagen wat een deel van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders ook voelt. Ze is getrouwd met een Marokkaan en heeft twee kinderen. "Die zijn zowel Marokkaans als Nederlands. Ik wil niet dat ze opgroeien in het klimaat zoals het nu is."

Wiegersma heeft geen concrete plannen, maar denkt wel na over verhuizen naar Marokko. "Ik doe het liever niet, maar als er een situatie komt waarin mijn kinderen worden buitengesloten, dan hou ik de optie wel graag open. We zijn al bezig met hun paspoorten."

Rachid el Hajoui

Ook de Marokkaanse pizzabakker Rachid el Hajoui begrijpt het onbehagen. "Ik ben best bang voor een aanslag op bijvoorbeeld de moskee", vertelt hij. "Iedereen zegt: het zal wel meevallen. Maar slimme mensen roepen tegenwoordig de domste dingen. Domme mensen doen het echt."

Hij hoopt dat Nederland bijdraait. "Zonder allochtonen was Nederland niet het Nederland van nu. Wat waren we geworden zonder de welvaart die ze hebben meegebracht?", vraagt hij zich af. "Dan zaten we nu nog met zijn allen aan de stamppot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl