Turkse en Marokkaanse Nederlanders ervaren steeds meer discrimatie, zegt het SCP
NOS NieuwsAangepast

SCP: onbehagen groeit in Nederland

Veertig procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich niet meer thuis in Nederland. Ze zijn de laatste jaren minder positief geworden over hun kansen en ervaren vaker discriminatie.

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport over maatschappelijke kwesties die een rol kunnen gaan spelen bij de verkiezingen in maart.

Volgens het SCP is het geloof bij veel jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond een belangrijk onderdeel van hun identiteit. "De moslimidentiteit is een alternatief voor een identificatie met Nederland."

'Integratie is het belangrijkste vraagstuk voor veel mensen'

Volgens het SCP is het opvallend dat ook Surinaamse Nederlanders – "een groep waarvan de structurele positie relatief goed is" – zich minder thuis gaan voelen. Een gevoel van uitsluiting leidt er toe, zo stellen de auteurs van het rapport, dat groepen meer zich meer op zichzelf richten.

Er is volgens het SCP ook een grote groep autochtone Nederlanders die onbehagen voelt en het idee heeft "dat Nederland zijn eigenheid verliest". "De zorg richt zich op moslims, die geassocieerd worden met geweld en substantiële verschillen in waardeoriëntaties. Ook de discussie over Zwarte Piet wordt genoemd als voorbeeld van het verdwijnen van de Nederlandse cultuur."

De cijfers komen uit een onderzoek dat het SCP in december publiceerde. Het bureau voert ze nu opnieuw op, omdat ze invloed kunnen hebben op de verkiezingsuitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl