Adele had een van haar prijzen al snel in twee stukken AFP

De Britse zangeres Adele heeft haar Amerikaanse collega Beyoncé ruimschoots verslagen in de strijd om de Grammy's, de belangrijkste muziekprijzen. Ze waren alle twee genomineerd voor Beste Solo-optreden, Beste Single en Beste Album en Adele kaapte de prijs drie keer voor de neus van Beyoncé weg.

In haar dankwoord noemde Adele Beyoncé haar koningin en idool. "Ik aanbid je. Het album Lemonade is monumentaal." Adele was in totaal voor vijf Grammy's genomineerd met haar album 25 en de single Hello. Ze won ze allemaal. Beyoncé werd maar liefst negen keer genomineerd, maar de Amerikaanse superster won er maar twee.

De twee koninginnen van de pop hadden ook de twee meest besproken momenten tijdens de show. Beyoncé verscheen voor het eerst in het openbaar sinds ze aankondigde in verwachting te zijn van een tweeling. In een gouden glitterjurk en een grote krans op haar hoofd zong ze twee nummers van haar album. Later verscheen ze in een strakke rode glitterjurk, waarin haar zwangere buik duidelijk te zien was.

Beyonce trad op in een gouden glitterjurk AFP

Adele, recht door zee als altijd, legde de show stil toen ze een eerbetoon aan de overleden George Michael verkeerd inzette. Ze vloekte, bood haar excuses aan en begon opnieuw. "Ik weet het, het is live televisie. Maar ik kan dit niet voor hem verpesten."

De in 2016 overleden David Bowie won postuum vijf awards voor zijn laatste album Blackstar, waaronder die voor beste rocksong en beste album in de categorie Alternatieve muziek. Het Concertgebouworkest was wel genomineerd, maar greep naast de prijs.

Adele verslaat Beyoncé in strijd om Grammy's

We the People

Net zoals bij de ​uitreiking van de Golden Globes in januari, was de Amerikaanse president Donald Trump ook nu een mikpunt van protest. James Corden, de Britse komiek die de show presenteerde, opende het programma met een sneer naar Trump. "Live it all up because this is the best, and with President Trump we don't know what comes next", rapte hij.

Zangeres Katy Perry, die zich tijdens de verkiezingscampagne openlijk achter Hillary Clinton schaarde, liet tijdens haar optreden de woorden 'We the People' groot op de achtergrond projecteren. Het verschijnen van de eerste drie woorden van de Amerikaanse grondwet werd in de zaal ontvangen met een staande ovatie. Perry droeg een armband met de term 'persist' (volhard).

Katy Perry (R) met op de achtergrond de woorden 'We the people' AFP

De Amerikaanse hiphopformatie A Tribe Called Quest sprak tijdens zijn optreden met de rapper Busta Rhymes een sarcastisch dankwoord uit voor de "mislukte poging om moslims te weren", een verwijzing naar Trumps inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen. Aan het eind van hun optreden kwamen vrouwen met hoofddoeken het podium op, die samen met de hiphoppers 'resist' (verzet) scandeerden.

Steun voor Trump was er ook. Zangeres Joy Villa verscheen op de rode loper in een jurk met op de voorkant de woorden 'Make America Great Again', de verkiezingsslogan van Trump. Op de sleep van de jurk stond 'Trump'.

Zangeres Joy Villa verscheen in een Trump-jurk op de rode loper AFP/EPA

STER reclame