Foto van een eerdere test met een ballistische raket, verspreid door Noord-Koreaanse staatsmedia EPA

Noord-Korea heeft een raket afgevuurd in de Japanse Zee, zeggen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens beide landen gaat het om een nieuwe provocatie van het regime van Kim Jong-un. Ook Japan heeft de test met de ballistische raket scherp veroordeeld.

De raket zou zijn afgevuurd vanuit het westen van het land en ongeveer 500 kilometer verderop in de zee tussen Noord-Korea en Japan zijn beland. De VS zegt te hebben vastgesteld dat het niet ging om een intercontinentale raket, waarvan Noord-Korea meermaals heeft gezegd dat het die wil testen.

Machtsvertoon

Volgens Zuid-Korea gaat het om een vertoon van macht in reactie op het harde beleid van de nieuwe Amerikaanse regering. Deze week nog waarschuwde de Amerikaanse minister Mattis van Defensie de Noord-Koreanen voor een "effectief en overweldigend antwoord" als ze doorgaan met nucleaire en andere rakettesten.

De Zuid-Koreaanse regering heeft een crisisvergadering belegd. De noorderburen zelf hebben de rakettest overigens nog niet bevestigd.

Onacceptabel

De Japanse premier Abe reageerde op het nieuws vanuit Florida, waar hij het weekend doorbrengt met de Amerikaanse president Trump. Op een gezamenlijke persconferentie noemde hij de test "absoluut onacceptabel". Trump zei vervolgens dat de Verenigde Staten voor 100 procent achter de "fantastische bondgenoot" Japan staan.

STER reclame