Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie
NOS NieuwsAangepast

Juncker houdt het bij één termijn bij Europese Commissie

Jean-Claude Juncker (62) wil geen tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. In een interview met de Duitse radio zei hij dat hij het bij één termijn houdt.

De Luxemburger werd in 2014 in zijn huidige functie gekozen. Hij is nu halverwege zijn ambtsperiode, die tot 2019 loopt. Een tweede termijn komt er niet, omdat hij zich niet herkiesbaar zal stellen.

De christendemocraat Juncker was bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement lijsttrekker van de Europese Volkspartij, waarna hij voorzitter van de Europese Commissie werd. Daarvoor domineerde hij jarenlang als premier en minister van Financiën de politiek in Luxemburg.

Amerikaanse EU-ambassadeur

In het interview met Deutschlandfunk wond Juncker zich op over uitlatingen van Ted Malloch, de toekomstige Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. Nog voor hij benoemd is op die post heeft Malloch in Brussel ergernis en woede veroorzaakt met zijn prognose over de ondergang van de Europese Unie en het verval van de euro.

Juncker uitte scherpe kritiek op Malloch en sloot niet uit dat de EU hem zal weigeren als ambassadeur. Juncker zei dat het ongepast is dat Malloch zich uitlaat over zaken waar hij geen verstand van heeft. De Europese Commissie heeft ook een stem over de accreditatie van nieuwe Amerikaanse ambassadeur.

Brexit

Juncker maakt zich in het licht van de komende brexit-onderhandelingen zorgen over de eenheid binnen de Europese Unie. Hij vreest dat de Britten de landen in de unie uit elkaar spelen door afzonderlijke beloftes te doen aan de verschillende lidstaten.

"De Britten weten heel goed hoe ze ons pijn kunnen doen", zei Juncker, "ze beloven dit aan land A, dat aan land B en weer wat anders aan land C. Op het eind is er geen verenigd Europees front meer." Hij benadrukt dat de Britten geen onderhandelingen over bilaterale verdragen kunnen beginnen, zo lang ze nog tot de unie behoren.

Europa zou het aantreden van president Trump en de komende brexit als een kans moeten zien om de rijen te sluiten, maar Juncker betwijfelt of dat zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl