NOS NieuwsAangepast

Juncker: Trump heeft geen enkele kennis van zaken van de EU

'We moeten Trump uitleggen wat Europa inhoudt'

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft weinig vertrouwen in de nieuwe Amerikaanse president, Donald Trump. Volgens hem wordt met zijn verkiezing de goede relatie tussen de EU en de VS op het spel gezet. De commissievoorzitter deed zijn uitlatingen op een bijeenkomst van studenten in Luxemburg.

Juncker zei dat Trump geen enkele kennis van zaken heeft van de Europese Unie. De EU-voorman herinnerde er onder meer aan dat Trump België een stad noemde. In België zijn nota bene de hoofdkwartieren gevestigd van de EU en de NAVO, vervolgde Juncker.

"We moeten hem leren wat Europa is en hoe de unie precies werkt. Ik denk dat we twee jaar verliezen voordat hij voldoende kennis heeft opgedaan."

Twijfelachtige handreiking

Juncker maakt zich verder zorgen over de handreiking die Trump heeft gedaan aan Rusland terwijl hij zei dat NAVO-lidstaten die niet genoeg contributie betalen, niet meteen op Amerikaanse steun moeten rekenen bij een militaire dreiging.

De EU-topman heeft verder bedenkingen over Trumps voorkeur voor minder vrijhandel en het terugdraaien van afspraken over klimaatbeheersing.

Juncker was veel directer in zijn uitspraken dan de Europese regeringsleiders na de verkiezing van Trump. De meeste leiders reageerden met diplomatieke opmerkingen zoals premier Rutte, die zei:"Ik ben zeer gemotiveerd om onze samenwerking tot een succes te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl