Vrijwilligers proberen de honderd anderen nog te redden
NOS Nieuws

Weinig hoop op redding voor gestrande grienden in Nieuw-Zeeland

De 400 grienden die aan de kust van Nieuw-Zeeland zijn aangespoeld, zijn een uitzondering. Er stranden vaker grote groepen walvisachtigen, maar zulke grote aantallen komen niet vaak voor. Van de dieren die terechtkwamen bij Farewell Spit in de Golden Bay zijn er 300 dood.

De dieren konden niet meer wegkomen van de kust toen het eb werd. Vrijwilligers proberen de dieren die nog in leven zijn te redden, maar er is niet veel hoop dat er veel gered kunnen worden.

Het water bij Golden Bay is erg ondiep, waardoor de walvissoort daar vaker in de problemen komt.

Echolocatie

Wetenschappers denken dat walvissen de weg kwijtraken als hun echolocatiesysteem verstoord wordt. Dat beïnvloedt het richtingsgevoel van de dieren. Bij echolocatie zenden dieren zelf geluid uit. Ze luisteren vervolgens naar de echo om obstakels te bepalen.

Uit onderzoek van de kustlijnen waar vaak strandingen zijn, blijkt dat het vaak gaat om baaien met een licht hellende zandbodem. Dat kan van invloed zijn op het echolocatiesysteem.

Ook extreme weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op het richtingsgevoel van walvissen. Er is ook een theorie dat de dieren gebruikmaken van het magnetisch veld van de aarde bij het navigeren. Dat magnetische veld kan verstoord worden door zonneactiviteit.

Sociale dieren

Dat er vaak meerdere grienden aanspoelen heeft volgens wetenschappers te maken met het feit dat het sociale beesten zijn. Vaak zwemmen ze in grote groepen. Als een dier in de problemen komt, proberen de anderen te helpen.

De kans dat grienden het overleven als ze zijn aangespoeld, is niet groot. Ze zijn niet gebouwd voor de zwaartekracht aan land. Na verloop van tijd bezwijken ze onder hun eigen gewicht.

Het is dus van belang om ze zo snel mogelijk weer in het water te krijgen. Maar zelfs dat biedt geen garantie op redding. Vaak zwemmen ze toch weer terug naar de kust, waar hun soortgenoten zijn gestrand.

Dat is nu ook in Nieuw-Zeeland het geval. Vijftig dieren die eerder door reddingswerkers het water waren ingeloodst, zijn weer teruggezwommen naar de kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl