Reddingswerkers en vrijwilligers proberen te redden wat er te redden valt
NOS NieuwsAangepast

Race tegen de klok in Nieuw-Zeeland: 400 grienden gestrand, nog 100 in leven

In Nieuw-Zeeland zijn ruim 400 grienden aangespoeld. De dieren werden gisteren gevonden bij Farewell Spit in de Golden Bay, in het noorden van het Zuidereiland. Ongeveer 300 grienden zijn overleden.

De dieren kwamen in de problemen toen het eb werd en kregen het niet meer voor elkaar om zelfstandig weg te komen. Reddingswerkers doen nu hun uiterste best om de honderd nog levende grienden terug de zee in te krijgen.

Honderden grienden dood op strand Nieuw-Zeeland

Volgens bioloog Rochelle Constantine is het de derde keer dat een grote groep grienden is gestrand. "Dit is heel groot en logistiek een enorme onderneming", vertelt ze. Golden Bay is een populair, maar afgelegen vakantiegebied. Door het ondiepe water in de baai komt de walvissoort er vaker in de problemen.

Vanwege de enorme hoeveelheid gestrande dieren, zijn veel vrijwilligers komen helpen met het reddingswerk. "Er zijn zelfs lifters die hierheen zijn gekomen om iets te doen", vertelt een van de vrijwilligers. "En ja, het water is koud, maar het is fijn en goed om hier te zijn en te helpen", zegt een ander.

  • Reuters
    Ongeveer 300 grienden stierven op het strand in de Golden Bay
  • Reuters
    En vrijwilligers proberen de honderd andere nog te redden
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl