Kodaira pakt wereldtitel op 500 meter, Ter Mors negende

EPA

Nao Kodaira is bij de WK afstanden in Zuid-Korea voor het eerst wereldkampioen geworden op de 500 meter. De Japanse schaatsster was razendsnel op de olympische baan en noteerde 37,13. Het is ook het eerste individuele WK-schaatsgoud voor Japan.

Titelverdedigster Lee Sang-hwa kwam niet aan de tijd van de Japanse. Haar tijd van 37,49 was goed voor het zilver. De Chinese Jing Yu pakte het brons met een tijd van 37,57.

WK afstanden: 500 meter (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kodaira zegevierde dit seizoen in alle wereldbekerwedstrijden waaraan ze deelnam en verbeterde bovendien haar persoonlijk record in Gangneung. Het was daarnaast ook een Japans nationaal record op de 500 meter.

Ter Mors beste Nederlandse

De Tsjechische Karolina Erbanová dook als eerste schaatsster onder de 38 seconden op de olympische baan. Ze kwam na 37,80 over de finish. Dat deed Jorien ter Mors daarna ook, maar ze was net iets langzamer: 37,97. Ter Mors, die vorig jaar net naast het podium stond, eindigde nu als negende.

1/2Ter Mors na negende plaats: dit is perfect voor 1.000 en 1.500 meter
2/2Kodaira is blij in het Nederlands én in het Fries

Anice Das (38,71) en Floor van den Brandt (38,51), de andere twee Nederlandse sprintsters in Zuid-Korea, waren goed voor respectievelijk de tweeëntwintigste en de zeventiende tijd.

Slechts één 500 meter

Voor het eerst in de geschiedenis van de WK afstanden wordt de 500 meter niet beslist over twee races, maar over één omloop. Dat is zo, omdat ook volgend jaar bij de Olympische Spelen de kortste afstand maar één keer wordt verreden. 

De uitslag van de 500 meter (v) bij de WK afstanden 2017 NOS