Demonstranten steunen het besluit van de rechter in Seattle
NOS NieuwsAangepast

Rechters VS: inreisverbod blijft opgeschort

President Trump heeft in hoger beroep bot gevangen met zijn poging reizigers te weren uit zeven overwegend islamitische landen. Een federaal hof van beroep in San Francisco handhaaft de opschorting van het inreisverbod.

Vorige week oordeelde een lagere rechter in Seattle dat het inreisverbod niet mag worden ingevoerd zolang het nog onder de rechter is. Hij voorzag namelijk veel problemen voor reizigers, universiteiten en bedrijven, maar achtte de kans dat het verbod het zou halen gering. Het ministerie van Justitie ging tegen dat oordeel in beroep.

Het Witte Huis vindt dat de president veel vrijheid moet hebben om de Amerikaanse burger te beschermen. Een verbod van 90 dagen voor de inwoners van de zeven landen zou daaraan bijdragen. De rechters oordeelden nu dat de president onvoldoende heeft duidelijk gemaakt hoe het inreisverbod bijdraagt aan de veiligheid.

Moslimverbod

Tegenstanders van de maatregel denken dat het inreisverbod een opmaat is naar een moslimverbod, omdat het om zeven moslimlanden ging. Dat zou ongrondwettelijk zijn. De advocaten van Trump stelden dat de overgrote meerderheid van moslims niet zou worden geraakt door de nieuwe regels.

Beide kampen kunnen de zaken aanhangig maken bij het Hooggerechtshof. Trump leek daar al op te zinspelen in een Twitterbericht dat hij minuten na de uitspraak in hoofdletters plaatste: "Tot in de rechtszaal, de veiligheid van ons land staat op het spel."

Het inreisverbod van president Trump blijft opgeschort

"Daar zijn we al geweest, en daar hebben wij gewonnen", riposteerde de gouverneur van Washington, een van de staten die vanwege het verbod naar de rechter stapten. Hij is blij met de uitspraak. "Dit is een overwinning voor het land. Het laat zien dat niemand boven de wet staat, zelfs de president niet."

Donna Brazile, de waarnemend partijvoorzitter van de Democraten, noemde de uitspraak een "zware nederlaag" voor het Witte Huis. "Trump ontbreekt het vermogen om in te zien wat voor zinloze chaos en schade hij allemaal aanricht met zijn besluit. Onze rechtbanken gelukkig niet", zei ze.

President Trump noemde het vonnis tijdens een kort gesprek met de pers later een politieke uitspraak. "We gaan dit winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl