Mensen demonstreren voor het Trump Hotel in Washington tegen het inreisverbod
NOS NieuwsAangepast

97 bedrijven noemen inreisverbod in brief onwettig

Maar liefst 97 Amerikaanse bedrijven, waaronder tech-prominenten zoals Apple, Google en Facebook, hebben zich in stevige bewoording uitgesproken tegen het inreisverbod van president Trump. Zo noemen ze de maatregel onwettig.

"Het inreisverbod kan Amerikaanse bedrijven beschadigen. Het belemmert bedrijven om de beste talenten aan te trekken en het leidt tot meer kosten. Ook maakt dit het lastiger om te concurreren op de internationale markt."

Steve Jobs

Daarnaast verwijzen de ondertekenaars naar het belang van immigranten voor Amerika. "Immigranten hebben veel belangrijke ontdekkingen in ons land gedaan en waren oprichters van innovatieve en iconische bedrijven."

Dat is een verwijzing naar bijvoorbeeld Apple-oprichter Steve Jobs en Google-mede-oprichter Sergey Brin, die een immigranten-achtergrond hebben. In dit kader worden ook McDonald’s, Boeing, en Disney genoemd.

De brief zou in eerste instantie later deze week komen, maar het proces is versneld na de rechterlijke uitspraak van dit weekend, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

De lijst van de deelnemende bedrijven is lang en dat is zeldzaam in Amerika. Het geeft aan hoe belangrijk deze zaak voor de bedrijven is. Veel bedrijven, en met name die uit Silicon Valley, zijn in een zekere mate afhankelijk van immigranten medewerkers. Maar ook niet-techbedrijven hebben de brief ondertekend, zoals kledingmerk Levi's.

Bedrijven als Apple, Google en Facebook vrezen grote consequenties als het inreisverbod uiteindelijk toch mag doorgaan. Het zal dan voor hen lastiger worden om wereldwijd specialisten te werven.

Naast de amicus-brief zijn volgens Bloomberg techreuzen waaronder Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google, ook van plan een open brief te sturen aan president Trump om daarmee hun zorgen kenbaar te maken.

Hoger beroep

Dit weekend ​verloor Trump een hoger beroep in San Francisco. Het ministerie van Justitie was in beroep gegaan tegen de beslissing van een lagere rechter om het verbod op te schorten. Een hogere rechter heeft het verzoek om het verbod ongedaan te maken afgewezen.

"Het gaat om een voorlopige beslissing van het hof", zei Amerika-deskundige Victor Vlam gisteren tegen de NOS. "Inhoudelijk is de zaak nog niet behandeld. Veel juridische experts in de VS verwachten dat Trump uiteindelijk toch zijn zin krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl