Een voormalige lanceerbasis in Florida waar ooit kernraketten stonden opgesteld
NOS Nieuws

'Trump twijfelt over verlenging kernwapenverdrag met Rusland'

De Amerikaanse president Trump heeft zich in een telefoongesprek in januari met de Russische president Poetin negatief uitgelaten over het huidige START-kernwapenverdrag. Dat schrijft het Britse persbureau Reuters dat drie bronnen sprak die over het gesprek zijn gebrieft.

Het verdrag werd in 2010 ondertekend door de toenmalige presidenten Obama en Medvedev en loopt in 2021 af. Toen Poetin Trump op de mogelijkheid wees om het met vijf jaar te verlengen, legde Trump de hoorn neer om zijn adviseurs te vragen wat het verdrag inhoudt, schrijft Reuters. Daarna antwoordde hij dat het een voor de VS ongunstig akkoord is, dat door zijn voorganger Obama is gesloten. Of hij het voorstel heeft afgewezen, is niet duidelijk.

Rusland-experts

Trump zei vorig jaar tijdens het derde debat met zijn rivaal Hillary Clinton dat New START voor Rusland gunstiger uitpakt dan voor de VS. Hij beweerde dat Rusland kon doorgaan met het produceren van kernwapens, terwijl de VS dat niet mocht. Maar dat werd toen direct door Amerikaanse media als onjuist afgedaan.

Reuters schrijft verder dat Trump voorafgaand aan het gesprek met Poetin niet met Rusland-experts van de Nationale Veiligheidsraad heeft gesproken en mogelijk ook niet met zijn eigen adviseur voor nationale veiligheid.

Als het verdrag na 2021 niet wordt verlengd of vervangen door een ander verdrag, mogen beide landen weer zo veel strategische kernwapens plaatsen als ze willen.

Trumps minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei voor zijn benoeming tegen een Senaatscommissie dat hij het verdrag steunde en dat het belangrijk was om Rusland aan de gemaakte afspraken te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl