EPA

President Trump heeft vandaag een reeks kennismakingstelefoontjes met andere wereldleiders gepleegd. Tegen de Japanse premier Abe zei hij dat hij vierkant blijft vasthouden aan het Amerikaanse streven de veiligheid van Japan te waarborgen, meldt het Witte Huis.

Trump en Abe spraken ook over het bezoek dat de Amerikaanse minister van Defensie Mattis de komende week aan Japan zal brengen en over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Verder is afgesproken dat Abe op 10 februari een bezoek aan Trump in het Witte Huis brengt.

Daarna belde Trump 45 minuten met bondskanselier Merkel en vervolgens ongeveer net zo lang met de Russische president Poetin. Poetin en Trump spraken onder meer over hun samenwerking bij de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië, meldt het Kremlin. De sancties tegen Rusland kwamen voor zover bekend niet ter sprake.

Belronde Trump met andere wereldleiders

Naar het gesprek met Merkel werd met spanning uitgekeken, omdat Trump in een interview heeft gezegd dat haar verwelkoming van vluchtelingen een "catastrofale fout" was met het oog op de komst van moslimterroristen.  

Volgens een gezamenlijke verklaring spraken Merkel en Trump onder meer over het belang van samenwerking tussen hun landen voor hun veiligheid en het fundamentele belang van de NAVO. Trump aanvaardde de uitnodiging van Merkel om in juli naar de G20-top in Hamburg te komen. Merkel zal binnenkort ook een bezoek aan Trump brengen.

Trump eindigde zijn belronde met een gesprek met de Franse president Hollande. Hollande benadrukte tegen Trump onder meer het belang van maatregelen tegen klimaatverandering.

STER reclame