Premier Rutte, lijsttrekker van de VVD
NOS Nieuws

Rutte vecht 'tot laatste snik' tegen nexit

Premier Rutte zegt dat de situatie in de wereld zo instabiel is, dat een nexit Nederland in gevaar kan brengen en de economie kan schaden. "Tot mijn laatste snik zal ik vechten tegen die krachten die Nederland uit Europa willen halen", zei hij in een debat met de Tweede Kamer en Nederlandse Europarlementariërs over de toekomst van de EU.

Ook PvdA-minister Koenders zegt dat er van alles aan de Europese politiek moet worden verbeterd, maar dat nu uit de EU stappen "Russische roulette" is, die niet in het belang van Nederlandse burgers is.

PVV-leider Wilders pleit in een serie interviews met buitenlandse media juist voor een snelle nexit, en zegt dat dat het eerste is wat hij doet, mocht hij premier worden.

Economen van de Rabobank kwamen vandaag met een rapport waarin zij stellen dat een nexit ons flink wat geld zal kosten. "We zijn dit project onder meer gestart omdat we merken dat er wel heel makkelijk gezegd wordt: we stappen uit Europa, we hebben Europa helemaal niet nodig", zei een van de onderzoekers.

Rutte en Koenders wijzen ook op de veiligheid die in gevaar komt, omdat binnen de EU steeds meer op defensiegebied wordt samengewerkt. Zij waarschuwen voor de "ingewikkelde relatie met het agressieve Rusland van Poetin."

De PVV en VNL zijn overigens de enige twee partijen die zo snel mogelijk een nexit willen, en vorig jaar een motie voor een nexit-referendum steunden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl