1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
MediaTV
NOS Nieuws

Personeel De Kijvelanden: werkdruk is veel te hoog

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De werkdruk in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal is volgens het personeel veel te hoog. De medewerkers vinden dat er te weinig vaste krachten zijn om stabiele teams te kunnen vormen. Er wordt veel gebruik gemaakt van inhuurkrachten, maar die zijn vaak jong en onervaren, vinden zij.

"De gaten in de roosters worden gevuld met inhuurkrachten. Het is continu improviseren. En dat heeft ook effect op de patiënten. Dat is een zware categorie. Hier zitten moordenaars en verkrachters", zegt een personeelslid.

'Probleem van de hele sector'

Een woordvoerster van De Kijvelanden bevestigt dat er sprake is van hoge werkdruk. Dat geldt volgens haar niet alleen voor de instelling, maar voor de hele sector. "Vooral het werken met de zware patiëntengroep in De Kijvelanden en in deze beveiligde werkomgeving is heel specifiek", zegt de woordvoerster.

Volgens de woordvoerster is er geen formele melding gedaan van een te hoge werkdruk door het personeel maar staat het onderwerp wel regelmatig op de agenda.

Meerdere aanvallen

Vrijdag werd een 25-jarige medewerker van de kliniek met een schaar neergestoken door een 44-jarige patiënt. Het slachtoffer, een sociotherapeut, overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Hij werkte pas enkele weken in de tbs-kliniek.

De dader werd al zeker vijftien jaar behandeld in een tbs-kliniek. Hij zou deze week worden overgeplaatst naar een andere afdeling. De man heeft al twee keer eerder justitiepersoneel aangevallen: een keer een gevangenisbewaarder en een keer een medewerker van een tbs-kliniek. Ook belaagde hij een keer een medegevangene.

Er lopen zeker vier onderzoeken naar de dodelijke steekpartij van vrijdag. Naast het strafrechtelijk onderzoek en het interne onderzoek van De Kijvelanden zijn ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie een onderzoek gestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl