Alexei Navalny bij het begin van het proces, vorige week Reuters

Een rechtbank in de stad Kirov, op zo'n 900 kilometer ten oosten van Moskou heeft de belangrijkste Russische oppositieleider, Aleksej Navalny, schuldig bevonden aan verduistering van een partij hout bij een bosbouwbedrijf, ter waarde van zo'n 450.000 euro. Een veroordeling betekent dat hij niet kan meedoen aan de presidentsverkiezingen. 

Navalny had in december zijn kandidatuur aangekondigd voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. Hij wil het opnemen tegen president Poetin, die naar verwachting de leider van Rusland wil blijven, maar zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld.

Navalny krijgt net als de vorige keer een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar, maar hij heeft al laten weten dat hij doorgaat met campagne voeren.

Corruptie

Navalny's veroordeling komt niet onverwacht. In 2013 is hij dus ook al veroordeeld in dezelfde zaak. Daarover ontstond discussie en het hooggerechtshof hield de zaak aan: er moest meer onderzoek worden gedaan. Navalny heeft er dus nog niet voor in de cel gezeten.

Hijzelf schreef al op zijn blog dat hij ook dit keer weer schuldig zal worden bevonden. De zaak is geheel politiek gemotiveerd, stelt Navalny.

Onwaarschijnlijk is dat niet, want de 40-jarige Navalny spant zich sinds 2008 voortdurend in om corruptie onder de heersende klasse in Rusland aan de kaak te stellen, wat hem veel populariteit oplevert onder zijn eigen achterban. Kort voor zijn vorige veroordeling had hij grote protesten tegen president Poetin geleid.

Zwartgemaakt

Maar mocht Navalny meedoen aan de verkiezingen, dan zou hij toch geen kans hebben gehad, zeker als Poetin zelf meedoet, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Navalny is een aansprekende oppositieleider, maar echt populair is hij ook weer niet. Bovendien zou hij worden doodgezwegen in de pers, of worden zwartgemaakt."

Het Europese Hof voor de Mensenrechten oordeelde bij zijn eerste veroordeling dat hij geen eerlijk proces had gehad. Navalny's advocaten hebben al aangekondigd dat ze opnieuw naar het hof in Straatsburg zullen stappen.

STER reclame