NOS NieuwsAangepast

Scholen hebben moeite met 'burgerschapsonderwijs'

Het ministerie van Onderwijs wil de regels voor burgerschapsonderwijs duidelijker omschrijven. Dat moet scholen helpen om meer aandacht te besteden aan Nederlandse kernwaarden. Volgens de onderwijsinspectie is daar nu te weinig aandacht voor, omdat de wet niet duidelijk genoeg is.

Sinds 2006 moeten scholen aandacht besteden aan burgerschapsonderwijs. Daar slagen ze niet voldoende in want de inspectie zegt dat onderwerpen als democratie, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof te weinig aan de orde komen. En als er aandacht voor is, is er volgens de inspectie te weinig coördinatie. De activiteiten op scholen houden daardoor weinig verband met elkaar.

Scholen hebben volgens de inspectie behoefte aan meer houvast en duidelijkheid. Om dat voor elkaar te krijgen wil staatssecretaris Dekker de wet aanscherpen.

Vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid

De kernwaarden waar scholen aandacht aan moeten besteden, zullen aansluiten op de grondwet, zegt het ministerie. Dekker noemt als voorbeelden vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Zodra de wet- en regelgeving duidelijk is, kunnen goede lessen worden bedacht, is de gedachte.

In De Telegraaf zegt Dekker dat het belangrijk is dat scholieren zich bewuster worden van vrijheden en plichten die in de grondwet staan. "Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen."

Bespreekbaar maken

Het is niet voor het eerst dat duidelijk wordt dat leraren moeite hebben om onderwerpen als homoseksualiteit en geloof in de klas bespreekbaar te maken. Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs dat een op de vijf leraren het moeilijk vindt om over onderwerpen als homoseksualiteit en integratie te praten in de klas.

Vorige week concludeerde DUO Onderwijsonderzoek op basis van een enquête onder leraren dat een op de negen leraren in het voortgezet onderwijs onderwerpen als terrorisme en homoseksualiteit uit de weg gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl