NOS NieuwsAangepast

'Een op de negen leraren vermijdt gevoelige onderwerpen'

Ongeveer een op de negen leraren in het voortgezet onderwijs gaat naar eigen zeggen in de lessen moeilijke onderwerpen uit de weg. Het gaat om onderwerpen als terrorisme, homoseksualiteit, het slavernijverleden en de politieke situatie in Turkije en Rusland.

In een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek zegt 11 procent van de leraren op middelbare scholen dat ze dat soort onderwerpen niet meer kunnen bespreken. Twee derde zegt deze thema's wel te behandelen. De rest laat zich er niet over uit. Er is nauwelijks verschil tussen de grote steden en de rest van het land.

Docenten die gevoelige onderwerpen niet meer behandelen wijzen vooral op de toegenomen tegenstelling die wordt ervaren tussen westerse en niet-westerse normen en waarden.

Dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt het niet normaal te vinden als een leraar op school niet durft te vertellen dat hij homo is, of bepaalde onderwerpen uit de weg gaat uit vrees voor gedoe in de klas. “"We herkennen het zorgelijke beeld dat leraren schetsen, ook uit eigen onderzoek.”

“Nederland is een land waar je kunt zijn wie je bent, ongeacht je geloof, je herkomst of je seksuele geaardheid”, vindt hij. “Het onderwijs is juist een belangrijke plek om die kernwaarden over te brengen op een nieuwe generatie.”

De Onderwijsinspectie heeft onlangs voor het ministerie van Onderwijs onderzocht in hoeverre scholen erin slagen burgerschap over te brengen op hun leerlingen. “Dat onderzoek en onze reactie erop sturen we zeer binnenkort naar de Kamer."

Integratie mislukt

Uit het onderzoek van Duo Onderwijsonderzoek komt verder naar voren dat veertig procent van de docenten in het voortgezet onderwijs zich "helemaal of een beetje" herkent in het beeld dat de integratie mislukt is en dat er toenemende tegenstellingen zijn tussen bevolkingsgroepen. 46 procent herkent dat beeld helemaal niet. In het basisonderwijs zijn die percentages 27 (helemaal of een beetje) en 48 (helemaal niet).

De onderzoekers maken zich zorgen over deze ontwikkeling, ook door de voorbeelden die leraren geven, zegt onderzoekster Liesbeth van der Woud. Leraren in het voortgezet onderwijs die de integratie mislukt vinden, zeggen dat leerlingen met dezelfde achtergrond voornamelijk met elkaar omgaan. Ook zou er steeds minder respect en tolerantie "richting elkaar en elkaars afkomst" zijn.

Type onderwijs

Segregatie is ook waarneembaar in het type onderwijs. Leerlingen met een allochtone achtergrond zijn oververtegenwoordigd op het vmbo en ondervertegenwoordigd op havo en vwo.

De DUO ondervroeg voor het onderzoek ruim 2200 schoolleiders en leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl