François Fillon Reuters

François Fillon gaat door als de conservatieve kandidaat in de strijd om het presidentschap van Frankrijk. Op een persconferentie reageerde hij vastberaden en afwijzend op de kritiek van de afgelopen weken dat hij zijn vrouw voor veel geld had ingehuurd als politiek assistent terwijl ze dat helemaal niet was.

Fillon zei dat het volkomen legaal was wat hij heeft gedaan en dat Penelope achter de schermen veel werk voor hem heeft verricht. Hij zei dat hij niets te verbergen heeft en dat de beschuldigingen aan zijn adres ongefundeerd zijn.

Hij erkende wel dat het inhuren van zijn vrouw en later zijn kinderen nu niet meer door de Franse kiezer zou worden geaccepteerd. 

Fillon gaat ondanks ophef door als presidentskandidaat Frankrijk

Het satirische blad Le Canard Enchaîné gaf enkele weken geleden het startschot van wat zou uitgroeien tot Penelopegate. Het blad schreef dat Fillon als parlementariër jarenlang zijn vrouw op de loonlijst had staan voor in totaal meer dan een half miljoen euro. Medewerkers van Fillon vertelden dat ze Penelope nooit op kantoor hadden gezien.

Fillon ontkende dat hij iets fout had gedaan, maar in de loop van de weken kwamen nieuwe aanwijzingen voor de 'spookbaan' van Penelope. Bovendien zou Fillon zijn kinderen hebben ingehuurd als juridisch adviseurs terwijl die op dat moment nog studeerden.

De aristocraat en schijnbaar onkreukbare Fillon bleef ontkennen, maar zijn populariteit in de peilingen daalde. Zelfs binnen zijn eigen rechtse partij kwamen stemmen op om een andere presidentskandidaat te kiezen.

De druk op Fillon om zich terug te trekken nam de laatste dagen toe, maar vooralsnog geeft hij dus geen krimp. Hij heeft aangekondigd dat er vanavond een complete lijst op internet staat met alle betalingen aan zijn vrouw en de specificaties.

STER reclame