Kameroen verovert vijfde Afrika Cup

Kameroen heeft voor de vijfde keer de Afrika Cup op zijn naam geschreven. In de finale in het Gabonese Libreville werd recordkampioen Egypte (zeven titels) met 2-1 verslagen.

• AFP
    Kameroen neemt de Afrika Cup in ontvangst

De eindstrijd was exemplarisch voor het hele toernooi: de inzet was enorm en het tempo bij tijd en wijle hoog, maar het niveau liet nogal te wensen over. Vooral Kameroen kon aanvankelijk weinig uitrichten met het vele balbezit.

Egypte was een stuk effectiever. Al vroeg in de wedstrijd was Abdallah Saied dicht bij de openingsgoal en in de 22ste minuut was het ook echt raak. Mohamed Elneny werd eenvoudig vrijgespeeld, waarop de Arsenal-middenvelder doelman Fabrice Ondoa (tweede keus bij Sevilla B) hoog in de korte hoek verschalkte.

Mohamed Elneny juicht na het maken van de 1-0

De opdracht voor Kameroen was een lastige. Essam El Hadary, de 44-jarige doelman van Egypte, was dit toernooi in de vijf voorgaande wedstrijden slechts een keer gepasseerd.

Er was weliswaar nog tijd zat, maar dat leken de Kameroeners even niet te beseffen. Alsof elke seconde de laatste kon zijn, vielen de 'Ontembare Leeuwen' druistig aan. En dat leverde nauwelijks kansen op.

Aboubakar held van de avond

In de tweede helft had Kameroen zijn zaken beter op orde. Invaller Nicolas N'Koulou torende na een uur boven iedereen uit en kopte knap de gelijkmaker binnen. In de 88ste minuut groeide Vincent Aboubakar uit tot de held van de avond.

De aanvaller van Besiktas nam de bal tussen twee man aan, nam hem heerlijk mee en schoot zijn land naar de titel.