Demonstranten steunen het besluit van de rechter in Seattle
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: einde inreisverbod en corruptiewet

Heb je om een of andere reden niet al het nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Een federale rechtbank in Seattle heeft het inreisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen opgeschort. Het besluit is van toepassing voor de hele VS. De regering is tegen het vonnis in beroep gegaan, maar het federale hof van beroep heeft het verzoek voorlopig afgewezen.

Duitsers reageren op Trump-cover Der Spiegel

Gemeenten in heel Nederland worden door de aardbevingen in Groningen steeds kritischer over de winning van grondstoffen. In Woerden, Veendam en Assen tekent de lokale politiek onder druk van protesten bezwaar aan tegen plannen voor grondstofwinning.

Handtekeningenactie tegen gaswinning in Assen

De premier van Roemenië trekt een spoedmaatregel over corruptie in. Dat gebeurt onder druk van aanhoudende, massale protesten. De Roemeense regering had besloten dat corruptie van minder dan 45.000 euro niet meer strafbaar was. Dat zou nodig zijn om de overvolle gevangenissen te ontlasten, maar critici zeggen dat de maatregel bedoeld was om de voorzitter van de Roemeense socialistische partij vrij te krijgen.

Demonstranten Roemenië geven niet op

Fotografe Cigdem Yuksel heeft de Zilveren Camera 2016 gewonnen. Ze kreeg de belangrijkste prijs voor fotojournalisten voor haar reportage over Syrische kinderen. De 26-jarige Yuksel maakte foto's van vluchtelingen in Turkije. Daarop zijn kinderen te zien die werken in kleding- en schoenenfabrieken.

'Ik had het dus totaal niet verwacht'

Winst voor top-3 eredivisie

In de eredivisie hebben de 'Grote Drie' geen punten laten liggen. Feyenoord was met 2-0 te sterk voor FC Twente, Ajax won in Kerkrade met 2-0 van Roda JC en PSV houdt dankzij een 4-2-zege bij AZ de koppositie in zicht.

Komende week...

De rechtbank in Amsterdam bepaalt morgen of Volkert van der Graaf weer de cel in moet. Hij is voorwaardelijk vrijgelaten, maar het OM vindt dat Van der Graaf de voorwaarden heeft geschonden.

De twee gestolen schilderijen van Van Gogh die vorig jaar opdoken in Italië, worden morgen overgedragen aan het Van Gogh Museum. De schilderijen werden in 2002 gestolen uit het museum en waren in handen van de maffia.

Dinsdag begint de ombouw van Bart Smit-winkels naar Intertoys.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van dinsdag tot en met vrijdag in de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Ze brengen onder meer een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald.

In Suriname wordt als het goed is komende week de strafeis bekend in de zaak van de Decembermoorden. Een van de verdachten is president Bouterse.

Advertentie via Ster.nl