NOS NieuwsAangepast

Niet alleen in de VS zijn bepaalde nationaliteiten niet welkom

Verontwaardiging, demonstraties, rechtszaken en felle debatten in allerlei parlementen over de hele wereld. Het tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit zeven overwegend islamitische landen in de VS, houdt de gemoederen al dagen bezig. Maar het is niet de eerste keer dat een land het inreisverbod inzet als strijdmiddel.

Niet alleen in de VS zijn sommige mensen niet welkom

Wereldwijd kan je een gesloten grens tegenkomen omdat je een bepaalde nationaliteit hebt. Zo kan je met een Israëlisch paspoort zeker zestien landen niet in. Zelfs Israëlische stempels in een paspoort van een ander land kunnen je problemen opleveren. Een aantal Arabische en islamitische landen boycotten Israël:

Volgens correspondent Sander van Hoorn geldt de boycot omgekeerd niet, maar kun je als Arabier wel rekenen op strenge controles als je in Israël aankomt. "Met een Nederlands paspoort kom je het land wel binnen. Voor bijvoorbeeld Libanezen is het anders. Ik denk dat zij in Israël de grootste problemen zullen hebben. Wat dat betreft, zijn de grenzen hier nog echt grenzen."

Met de auto vanuit een Arabisch buurland van Israël het land ingaan, is volgens Van Hoorn uitgesloten. "Als je van het ene land naar het andere land wil dan zul je toch op zijn minst een enorme omweg moeten nemen. Het maakt niet uit welk paspoort je hebt. Rijden met de auto, dat gaat niet."

'Met de auto naar Israël, dat gaat niet'

Grensconflict

Reizigers zijn vooral de dupe van conflicten over territorium. Zo kan het voorkomen dat je Servië niet inkomt als je vanuit Kosovo reist. Servië erkent Kosovo niet en daarom accepteren ze geen Kosovaarse paspoorten aan de grens.

Volgens correspondent Marcel van der Steen kan je als buitenlander ook tegengehouden worden aan de Servische grens. ''Voor Nederlanders kan het ook lastig zijn om binnen te komen en vooral om er weer uit te komen, omdat je stempels van Kosovo in je paspoort hebt."

"Dat kan betekenen dat de Servische grenspolitie zegt: ga maar terug naar de plek waar je vandaan komt, namelijk via het zuiden terug naar Macedonië, want je bent illegaal het land binnengekomen. Ook heb je in je paspoort een stempel van een land dat volgens hen helemaal niet bestaat.''

Voor buitenlanders is dan omreizen via Macedonië soms de enige oplossing.

Kosovaarse paspoorten accepteren ze in Servië niet

Het Amerikaanse verbod lijkt in veel opzichten op een maatregel die in 2011 door Koeweit is genomen. Dat land besloot toen om Syriërs, Irakezen, Iraniërs, Afghanen en Pakistanen de toegang te weigeren.

Volgens de autoriteiten in Koeweit had het verbod te maken met de instabiliteit in de betreffende landen. Het verbod zou ook daar van tijdelijke aard zijn, maar het is onduidelijk of het nog steeds geldt.

Over het aantal ingetrokken Amerikaanse visa is vandaag verwarring ontstaan. Volgens The Washington Post zijn al meer dan 100.000 visa ingetrokken. De krant baseert dat getal op een uitspraak van een Amerikaanse landsadvocaat, die dat zei tijdens een rechtszaak die twee broers uit Jemen hebben aangespannen. Ze kwamen zaterdag aan in de VS en moesten terug naar Ethiopië, waar ze waren vertrokken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende al snel dat 100.000 visa zijn ingetrokken. Volgens een woordvoerder gaat het om hooguit 60.000 visa van mensen die uit landen die onder het inreisverbod vallen komen. Volgens het ministerie heeft de landsadvocaat ook andere visa meegerekend die niet onder het inreisverbod vallen, zoals diplomatieke visa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl