Duizenden betogers op Malieveld tegen 'xenofoob beleid' Trump
Op het Malieveld in Den Haag hebben enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump vorige week afkondigde. De initiatiefnemers wilden laten zien dat veel Nederlanders het "xenofobe beleid" afwijzen. Ook wilden ze het kabinet ertoe bewegen hetzelfde te doen.
De betoging, met de naam Holland Against Hate, begon om 16.00 uur en duurde zo'n anderhalf uur. Op Facebook hadden zich vooraf 5000 mensen aangemeld. Onder de sprekers waren diverse Kamerleden en directeur Nazarski van Amnesty International Nederland.
'Klap in het gezicht'
Op het podium sprak minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) namens het kabinet. Ze noemde het besluit van Trump een klap in het gezicht van iedereen die strijdt voor vrijheid en gelijkheid. Ze zei dat ze naast de demonstranten staat en dat dit "over kernwaarden gaat".
"Ik heb lang gedacht dat het sluiten van grenzen niet meer dan holle campagneretoriek was, maar die giftige woorden zijn werkelijkheid geworden", aldus de minister.
Veel betogers hadden protestborden bij zich met teksten tegen Trump en voor verdraagzaamheid. Sommige betogers scandeerden ook leuzen als No fear, no hate en Make love great again, verwijzend naar Trumps campagneslogan Make America great again.
Op en rond het Malieveld was veel politie aanwezig. Ook stonden er agenten opgesteld bij de Amerikaanse ambassade. Die ligt op zo'n 400 meter van het Malieveld.
'Klaar met geschreeuw'
De bijeenkomst was een initiatief van Hagenaar Wouter Booij. Hij werkt in Den Haag voor de raadsfractie van de PvdA. Volgens Booij was er een grote groep bezorgde Nederlanders, "die zich oncomfortabel voelt bij de verdeeldheid die wordt gezaaid en die klaar is met het permanente geschreeuw". Booij houdt zelf ook een korte toespraak.
Op het Malieveld waren ook veel kopstukken uit de landelijke politiek, onder wie Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Tunahan Kuzu (Denk). PvdA-lijsttrekker Asscher benadrukte dat Amerika de belangrijkste bondgenoot van Nederland is, maar dat je elkaar juist als je bevriend bent de waarheid moet kunnen zeggen.
Asscher vindt dat het inreisverbod niet alleen tegen de Nederlandse, maar ook tegen de Amerikaanse waarden ingaat. "Mensen moeten worden beoordeeld op wat ze doen in plaats van op hun achtergrond." Ook wees hij erop dat PVV-leider Wilders de maatregel van Trump verdedigt. "Het gaat puur om het wegzetten van een groep. Laten we daarom op tijd in beweging komen en zorgen dat het hier niet zover komt", zei de PvdA-leider.
Ik heb de kans om me daarover te uiten en dus doe ik het.
D66-voorman Pechtold kwalificeerde Trump als een populist die per decreet meent te moeten regeren. Hij zei dat er sinds de inauguratie van Trump allerlei dingen zijn gebeurd waarvan je je moet afvragen wat dat voor onze toekomst betekent. Volgens Pechtold worden bevolkingsgroepen gediscrimineerd. "Ik heb de kans om me daarover te uiten en dus doe ik het."
Dat Nederlandse politici op het Malieveld protesteren tegen onze belangrijkste bondgenoot, laat volgens GroenLinks-leider Klaver zien hoe serieus de situatie is. "Als de president van de Verenigde Staten zich inlaat met discriminatie en uitsluiting op basis van religie, dan staan wij op." Volgens hem gaat van de demonstratie het signaal uit dat de demonstranten ervoor strijden dat dit in Nederland niet zal gebeuren.
Buma niet aanwezig
CDA-leider Buma was niet op het Malieveld. Hij vindt ook dat het Amerikaanse inreisverbod niet deugt en alleen maar tot spanningen zal leiden. Hij is het er mee eens dat het kabinet de onderhandelingen over het toelaten van Amerikaanse grenscontroleurs tot Schiphol opschort. "Maar uiteindelijk moet de Amerikaanse democratie zijn werk doen."
Volgens Buma moeten Nederlandse politici er geen wedstrijd van maken "wie het hardst tekeer gaat tegen Washington".