Solidariteitsactie bij moskee in Rotterdam: 'We moeten de krachten bundelen'

Aangepast
Robert Bas/NOS

Tientallen mensen hebben zich vanmiddag bij de Essalammoskee in Rotterdam verzameld om bezorgde moskeegangers een hart onder de riem te steken. Ze vormden een menselijke ketting. Aan de actie deden joodse, christelijke en niet-religieuze mensen mee.

De solidariteitsactie volgt op de aanslag op een moskee afgelopen zondag in Quebec, waarbij zes mensen omkwamen. De aanslag heeft in Nederland tot ongerustheid en angst onder moslims geleid. Vier grote moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam namen veiligheidsmaatregelen

"Wij leven in deze stad samen", zegt een man. "Ik heb regelmatig contact met de imam hier en andere mensen die in deze moskee komen. Het is belangrijk om elkaar te weten te vinden. En niet alleen als het goed gaat, maar ook gewoon om te laten zien wat solidariteit is."

Uit solidariteit hand in hand rond de moskee

Ook de hoofdimam van de Essalammoskee vindt het belangrijk dat mensen bij elkaar komen om aan saamhorigheid en verbinding te werken. "Dat is iets wat we nodig hebben, misschien vandaag de dag nog harder dan hiervoor. Zeker als we kijken naar wat er wereldwijd gebeurt, dat er haat en geweld wordt verspreid. We moeten de krachten bundelen om dit weg te werken."

De actie van vandaag geeft hoop en energie, zegt de hoofdimam. "Wereldwijd moeten dit soort initiatieven eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Wanneer een andere gemeenschap iets meemaakt, dan moeten we met zijn allen die persoon of die groep ondersteunen."

Hand in hand: Omdat iedere Rotterdammer het recht heeft om in vrijheid en veiligheid zijn geloof te beleven Robert Bas/NOS