NCTV: moslimorganisaties vertrouwen op overheid
Moslims voelen zich onveiliger in Nederland, maar vertrouwen erop dat de overheid moskeeën goed beveiligt. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. "Wij zullen altijd de noodzakelijke maatregelen nemen."
Schoof sprak vanochtend met de vertegenwoordigers van zes moslimorganisaties, minister Blok van Veiligheid en Justitie en minister Asscher van Sociale Zaken over de veiligheid van moskeeën.
Aanleiding voor het overleg was de aanslag op een moskee afgelopen zondagavond in Quebec in Canada, waarbij zes mensen werden doodgeschoten. De aanslag leidt ook in Nederland tot ongerustheid en angst onder veel moslims.
Geen politiebewaking
De NCTV geeft toe dat er zorgen zijn over acties uit extreemrechtse hoek. Die zorgen zijn echter niet zo groot dat er extra maatregelen worden genomen. Volgens Schoof hebben de moslimorganisaties op dit moment geen behoefte aan bewaking door de politie of marechaussee.
Ook minister Blok vond het een goed gesprek. "We hebben aangegeven hoe we kunnen helpen. We houden met de nationale veiligheidsdiensten voortdurend in de gaten hoe groot bedreigingen zijn."
Volgens vicepremier Asscher zijn er op lokaal niveau extra preventieve maatregelen genomen. "Gezamenlijk is vastgesteld dat maatregelen vanuit de rijksoverheid nu niet nodig zijn." Maar benadrukt Asscher: "We houden de situatie scherp in de gaten."
Menselijke ketting
Daarnaast is de afgelopen tijd door alle partijen samen met de politie en gemeenten gewerkt aan een brochure met aanbevelingen voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën verder te verbeteren.
Dan gaat het vooral om "basisbeveiliging", zei Schoof. "De moskeeganger moet met een goed gevoel naar de moskee kunnen. Daar gaat het om." Volgens de NCTV zijn er geen aanwijzingen dat er aanslagen worden voorbereid op gebedshuizen.
Om bezorgde moskeegangers een hart onder de riem te steken, hadden zich bij de Essalam-moskee in Rotterdam vandaag tientallen mensen verzameld. Zij vormden een menselijke ketting. Aan de actie namen joodse, christelijke en niet-religieuze mensen deel.
Maatregelen
Na de aanslag in Quebec troffen vier grote moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zelf maatregelen om de veiligheid te vergroten. Deuren gaan tijdens het gebed dicht en er komen beveiligers.
Sinds het voorjaar van 2016, na een aantal geweldsincidenten rond moskeeën, vinden regelmatig gesprekken plaats. Zo werd in Enschede een brandbom naar een moskee gegooid, meerdere gebedshuizen ontvingen dreigbrieven met een hakenkruis erop en een moskee in aanbouw in Culemborg werd in brand gestoken.