AFP

Voor de derde dag op rij is in Roemenië massaal gedemonstreerd tegen de regering van de kersverse premier Grindeanu. Halverwege de avond waren in de hoofdstad Boekarest naar schatting 80.000 mensen op de been. In tientallen andere steden gingen nog eens 100.000 mensen de straat op.

De betogers lieten zich niet afschrikken door de rellen van gisteravond laat. In Boekarest liep de betoging toen uit op een confrontatie van hooligans met de politie. Vier mensen raakten daarbij gewond.

Grote demonstraties in Boekarest om corruptiewet

De Roemenen demonstreren tegen een noodwet die de strafvervolging bij ambtsmisbruik inperkt. De demonstranten zeggen dat dat corruptie in de hand werkt. Grindeanu houdt vol dat de maatregel nodig is om iets te doen aan de overvolle gevangenissen in Roemenië.

'Lafaard'

De noodwet krijgt in binnen- en buitenland veel kritiek. Ook binnen Grindeanu's kabinet is er verzet. Minister Jianu van Handel is uit protest opgestapt; hij schreef op Facebook dat hij zijn kind later niet wil moeten uitleggen dat hij "een lafaard" was, die dingen heeft gesteund waar hij het niet mee eens was.

President Iohannis heeft de wet voorgelegd aan het constitutionele hof. Iohannis, die een vooral ceremoniële functie heeft, sprak na het kabinetsbesluit over de wet van een 'dag van rouw'.

STER reclame