Roemenen
Aangepast

'Ons land heeft altijd al dieven als leiders gehad'

Honderdduizenden mensen trokken gisteren in Roemenië de straat op om te protesteren tegen corruptie. De druppel was een nieuwe wet die de regering heeft aangenomen. Een wet die ervoor zorgt dat alle corruptieschandalen onder de 45.000 euro niet meer strafbaar zijn.

Een maatregel om de overvolle gevangenissen weer op orde te krijgen, zegt de overheid. Een maatregel om politieke figuren die vastzitten wegens corruptie weer vrij te krijgen, zeggen tegenstanders. We spraken drie jonge mensen die de straat op gingen.

Alexandru Alexa

Alexandru Alexe (32)

Alexandru liep gisteren mee in de demonstraties. Hij is boos op de overheid, omdat die volgens hem niks doen voor de bevolking. "Iedereen hier is teleurgesteld in deze regering en wil dat ze opstappen." Volgens hem is de wet erop gericht rijke, corrupte zakenlieden buiten de gevangenis te houden. "Zoveel arrogantie is gewoon stuitend."

Er zijn in de afgelopen weken al meerdere protesten geweest, vertelt Alexandru. Maar dit was het eerste grote protest zonder politieke inmenging, zegt hij. "Eerst kwam het vanuit de politieke oppositie, nu echt vanuit de mensen zelf. We hebben er genoeg van."

Vanavond zijn er opnieuw grote protesten. "En ik ga zeker weer", is Alexandru strijdbaar. "Ik verwacht zeker weer 150.000 mensen."

Bianca loopt mee met protestmars

Bianca Ceicǎ (23)

"We hebben sinds de val van het communisme alleen maar dieven als leiders gehad. Ik woon in een land waar de regering vooral interesse heeft in geld, niet in mensen."

"We protesteren al jaren tegen onze corrupte regering en leken de laatste tijd eindelijk succes te boeken. Toen kwam opeens deze wet, waardoor al onze inspanningen vergeefs lijken. Regeringsleiders kunnen nu gemakkelijk aan de gevangenis ontsnappen."

"We zijn boos, omdat onze protesten om deze wet te stoppen worden genegeerd. De regering denkt dat we dom zijn. Ze manipuleren ons via de televisie met nepverklaringen. We leven in een democratisch land en zullen protesteren tot we de regering zo ver hebben gekregen om de wet van tafel te vegen."

Stefania met haar protestbord: "Wij verduren de kou, maar jij zult de gevangenis moeten verduren"

Stefania Bercu (29)

"De situatie is erg somber op het moment. Volgens de nieuwe wet komen regeringsleiders gewoon weg met hun corrupte gedrag. De mensen op straat zijn pissig en voelen zich bedrogen."

"De rechters hebben acht dagen de tijd om te beslissen over de nieuwe wet. We verwachten op die dagen steeds meer protesterende mensen op straat. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat deze wet er straks daadwerkelijk komt."

"We hebben veel protesten gehad in het verleden, maar deze is bijzonder. Veel verschillende mensen laten van zich horen - jong en oud. Ook mensen die ooit vóór deze regering hebben gestemd. Zij voelen zich bedrogen, want ze stemden ooit voor een beter leven. Helaas is het tegenovergestelde nu aan de hand."

Deel artikel: