Een politieman neemt een blaastest af tijdens een alcoholcontrole
NOS NieuwsAangepast

Aantal alcoholcontroles afgelopen drie jaar gehalveerd

De politie voert steeds minder alcoholcontroles uit. De afgelopen drie jaar is het aantal gehalveerd, zo blijkt uit cijfers van de politie die de NOS heeft gekregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het totaal aantal controles was in 2013 nog 6025, vorig jaar bleef het aantal steken op 3097.

Volgens de politie zijn er inderdaad minder controles, maar zijn het vooral fuikcontroles die afnemen. Die worden steeds minder effectief, omdat weggebruikers elkaar waarschuwen via sociale media.

Egbert-Jan van Hasselt, verantwoordelijk voor verkeer binnen de politie, zegt dat ook capaciteit meespeelt en dat er veel aandacht uitgaat naar de komst van migranten en naar de terrorismedreiging. Dat gaat ten koste van ander handhavingswerk. "Maar dat betekent niet dat we alcohol minder belangrijk zijn gaan vinden."

Bij fuikcontroles bleek ongeveer 1% gedronken te hebben. Nu rijden we vaak rond en zetten we mensen stil die opvallen. Door slingerend rijgedrag bijvoorbeeld.

Egbert-Jan van Hasselt, projectmanager Infrastructuur politie

Daarnaast zeggen cijfers niet alles, stelt de politie. Zo zijn er nu meer gerichte, individuele controles, maar niet elke agent registreert die standaard. En dus zijn die volgens de politie niet allemaal in de cijfers meegenomen.

Volgens Van Hasselt is de pakkans tegenwoordig ook groter. "Bij fuikcontroles bleek ongeveer 1 procent gedronken te hebben. Nu rijden we vaak rond en zetten we mensen stil die opvallen. Door slingerend rijgedrag bijvoorbeeld."

Afname opvallend

Toch is de afname van de controles opvallend, omdat de aanpak van alcohol in het verkeer prioriteit heeft voor het kabinet. Het beleid had de afgelopen jaren te kampen met veel tegenslagen. Zo bleek de registratie van drankrijders een chaos en konden mensen die hun rijbewijs hadden moeten inleveren, gewoon doorrijden.

Ook werd er een streep gezet door het alcoholslot, omdat de rechter dat verbood. En nu blijkt dus dat het aantal controles fors is afgenomen.

Tweede Kamer

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Blok. Kamerlid Hoogland van regeringspartij PvdA is verbaasd. Hij wijst erop dat drank een van de grootste oorzaken is van letsel in het verkeer en hij vindt dat er nu net zo veel mensen op alcohol moeten worden gecontroleerd als een paar jaar geleden.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg noemt de afname schokkend. "Als de pakkans weg is, wat weerhoudt mensen er dan van om met een paar biertjes op naar huis te rijden?" Ze benadrukt dat de politie genoeg capaciteit moet hebben om mensen die zich misdragen in het verkeer aan te pakken.

Aantal alcoholcontroles afgelopen drie jaar gehalveerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl