EPA

De Amerikaanse president Trump dreigt een vluchtelingendeal met Australië op te zeggen. De deal is onder Trumps voorganger Obama met Australië gemaakt. Australië zou uit kampen in Costa Rica vluchtelingen uit andere Midden-Amerikaanse landen opnemen. In ruil zou de VS 1250 vluchtelingen uit Irak, Iran en Somalië van Australië overnemen. Dat zijn alle drie moslimlanden waaruit de VS geen reizigers meer wil toelaten.

De afspraak kwam ter sprake in het eerste telefoongesprek dat Trump zaterdag voerde met premier Turnbull. Dat had een hartelijk gesprek moeten worden, want Australië is al een eeuw een van de trouwste bondgenoten van de VS. Toch ontspoorde het gesprek volledig toen de vluchtelingenafspraak ter sprake kwam, schrijft The Washington Post.

"Dit is de slechtste deal ooit", zou Trump tegen Turnbull hebben gebriest. Ook zei hij dat het politieke zelfmoord zou zijn om de deal door te laten gaan en dat Australië de volgende "Boston bombers" naar de VS probeerde te exporteren, een verwijzing naar de bomaanslag in Boston in 2013.

Premier Turnbull van Australië EPA

Trump zou ook hebben gezegd dat hij die dag al met vier wereldleiders had gebeld, onder wie de Russische president Poetin, maar dat dit veruit het slechtste gesprek was geweest.

Het gesprek waarvoor de twee een uur hadden vrijgemaakt, had tot op dat moment 25 minuten geduurd. Turnbull zou hebben geprobeerd om een ander onderwerp ter sprake te brengen, maar Trump had er genoeg van; hij hing op.

Een minister uit Turnbulls kabinet zei op basis van anonimiteit tegen Australische kranten dat de details in The Washington Post grotendeels juist zijn en dat Turnbull inderdaad ruzie met Trump heeft gemaakt. "We zijn natuurlijk beledigd, maar het belangrijkste is dat de deal wordt nagekomen."

In een interview met een Australisch radiostation bevestigde Turnbull dat Trump de afspraak zelf nooit zou hebben gemaakt. "Maar de vraag is of hij de afspraak nakomt. Die belofte heeft hij gedaan", zei hij.  Een tweet van Trump duidt echter mogelijk in een andere richting. "Ik ga deze stomme deal bestuderen", twitterde hij vannacht.

Correspondent Robert Portier zei in het NOS Radio 1 Journaal dat in Australië de indruk is dat Trump zich mogelijk wil indekken tegen kritiek uit zijn achterban. "Dat hij kan zeggen: ik wilde deze deal ook niet, maar ik kan deze zeer trouwe bondgenoot niet in de steek laten."

Volgens Portier voelen veel Australiërs zich geschoffeerd. "In de afgelopen eeuw hebben ze in alle conflicten meegevochten met de Amerikanen. Ze zijn onderdeel van five eyes, de landen waarmee Amerika spionagegegevens uitwisselt. Ze zijn een zeer betrouwbare en zeer loyale partner. Daar ga je niet op zo'n onbeschofte manier mee om." 

STER reclame