NOS NieuwsAangepast

Gezochte Tunesische terreurverdachte opgepakt bij huiszoekingen in Duitsland

Bij een grote anti-terreuractie in de Duitse deelstaat Hessen is vanochtend vroeg een Tunesische terreurverdachte opgepakt.

De 36-jarige Tunesiër wordt ervan verdacht sinds 2015 voor IS te hebben geronseld en gesmokkeld. Ook zou hij een terreurnetwerk hebben opgebouwd, om uiteindelijk een aanslag te plegen. De man had nog geen concreet doelwit.

In Tunesië werd hij gezocht voor betrokkenheid bij de aanslag op het Bardo-museum in Tunis in 2015, waarbij 17 buitenlandse toeristen om het leven kwamen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de aanval op de Tunesische grensstad Ben Guerdane, waarbij tientallen doden vielen.

Tunesische terrorist opgepakt in Duitsland

De arrestatie gebeurde tijdens een grote actie in de deelstaat Hessen waarbij de politie 54 huiszoekingen deed, onder meer bij twee moskeeën. De Duitse justitie richtte zich op zestien verdachten tussen de 16 en 46 jaar.

De invalactie werd vier maanden voorbereid door 120 agenten die er fulltime aan werkten. Aan de huiszoekingen deden 1100 agenten mee. Met de actie willen de autoriteiten laten zien dat ze de radicale salafisten in Hessen in de gaten houden, zegt de minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat.

Aanslag Tunesië

De opgepakte Tunesiër woonde tussen 2003 en 2013 al in Duitsland en vroeg in 2015 asiel aan. In augustus 2016 werd hij opgepakt vanwege een mishandeling uit 2008, waarvoor hij nog 43 dagen moest uitzitten. Vrijwel tegelijkertijd deed Tunesië een arrestatie- en uitleveringsverzoek.

Nadat hij zijn straf voor de mishandeling had uitgezeten, werd hij naar een uitzetcentrum overgebracht, in afwachting van de juiste papieren vanuit Tunesië. Omdat die niet binnen de wettelijk vereiste termijn binnenkwamen, moesten de Duitse autoriteiten hem weer laten gaan. Wel plaatsten ze hem 24 uur per dag onder surveillance.

Huiszoekingen in Berlijn

Gisteren zijn ook in Berlijn huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn drie mannen opgepakt. "Van hen wordt gedacht dat het IS-sympathisanten zijn en dat ze naar Syrië of Irak wilden reizen om mee te vechten", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

Opvallend aan de actie was dat er ook een inval was in de Fussilet-moskee. Dat is een bekende salafistische moskee waar ook Anis Amri vaak kwam, de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn.

De Duitse autoriteiten zoeken al een tijd een aanleiding om de moskee te sluiten. Dat zou de komende dagen kunnen gebeuren, zegt Wollaars. "Zeker nu er een huiszoeking is geweest en er iemand is aangehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl