President Trump nomineert conservatief Gorsuch voor Hooggerechtshof
President Trump nomineert de 49-jarige conservatieve rechter Neil Gorsuch als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, het Supreme Court. Gorsuch heeft hiermee de voorkeur gekregen boven rechter Thomas Hardiman en William Pryor, die Trump ook had genoemd als kanshebbers.
Gorsuch was door oud-president George W. Bush benoemd als lid van de federale rechtbank voor hoger beroep. Gorsuch, die nu nog rechter is in Denver, zou één van de jongste leden van de Supreme Court in een kwart eeuw zijn.
"Rechter Gorsuch heeft buitengewone juridische vaardigheden, is briljant en uitzonderlijk gedisciplineerd", zei Trump over zijn kandidaat. Volgens Trump heeft hij aan zowel Democratische als Republikeinse zijde veel steun, maar de Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, zegt dat hij "serieuze twijfels" heeft bij Trumps kandidaat.
Gorsuch volgt de conservatieve rechter Antonin Scalia op die vorig jaar overleed. President Obama had de gematigde rechter Merrick Garland voorgedragen als opvolger van Scalia. De Republikeinen, die toen ook de meerderheid hadden in de Senaat, weigerden akkoord te gaan met de benoeming.
De benoeming van de negende rechter in het Supreme Court ligt gevoelig door de samenstelling van het huidige Hooggerechtshof. Van de negen rechters, waren er vijf conservatief. Bij de benoeming van een progressieve rechter als opvolger van Scalia, zou die balans omslaan.
Hoewel Garland niet werd gezien als progressief, wilden de Republikeinen vorig jaar een eigen kandidaat nomineren.
Gorsuch behoorde als rechter tot een groep conservatieven die zich uitsprak tegen de verzekeringsregels van Obama waarbij anticonceptie wordt vergoed.
De Democraten hebben gezegd dat ze de nominatie niet zomaar accepteren. Ze spreken van een "gestolen nominatie", waarmee ze verwijzen naar de afgewezen nominatie door Obama vorig jaar.
Gorsuch moet in de Senaat gesteund worden door minstens acht leden van de Democraten. Omdat die steun niet zeker is en er in de Senaat geen tijdslimiet is voor de discussie over de benoeming, kan het proces lang vertraagd worden.
Filibuster
De procedure is door het gebrek aan deze tijdslimiet vatbaar voor een zogenaamde 'filibuster', waarbij tegenstanders van de benoeming de stemming kunnen blijven rekken met eindeloze monologen. De Democraten hebben al aangegeven dat ze eventueel bereid zijn dit middel in te zetten tegen Gorsuch.
Trump heeft eerder bij de Republikeinen aangedrongen op een aanpassing van de regels om zo een filibuster te voorkomen. Met die nieuwe regels zou een simpele meerderheid (de helft plus één) van de Senaat voldoende zijn voor de benoeming.