PVV-leider Wilders en VVD-leider Rutte in de pauze van het vorige RTL-premiersdebat ANP

De VVD en PVV dreigen weg te blijven bij het RTL-premiersdebat. De twee partijen voelen er niets voor om met meer dan vier partijen te debatteren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. RTL overweegt om vijf of zes politieke partijen toe te laten, omdat de onderlinge verschillen in de peilingen erg klein zijn.

Het zogenoemde premiersdebat is gepland op zondag 26 februari en is het eerste tv-debat in de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. Al jaren nodigt RTL niet meer dan vier partijen uit. De definitieve keuze van de vier partijen wordt dit jaar bepaald op basis van het aantal zetels in de Peilingwijzer, een gemiddelde van verschillende opiniepeilingen.

Vast format

De PVV en de VVD staan in de Peilingwijzer bovenaan, gevolgd door een aantal partijen die kort op elkaar zitten: CDA, D66 en GroenLinks. Ook de SP en de PvdA kunnen nog stijgen en wellicht kans maken op die begeerde vierde plaats. Daarnaast is sprake van een foutmarge. Om die reden heeft RTL vorige week bekendgemaakt te bekijken of van het vaste format wordt afgeweken en mogelijk meer partijen uit te nodigen. 

De VVD en de PVV hebben met elkaar afgesproken om dan weg te blijven. "RTL moet zich aan de afspraken houden", zeggen ze. 

Democratisch proces

RTL zegt in een reactie dat ze een heel redelijk voorstel hebben gedaan dat "recht doet aan het democratisch proces". Op 13 februari nemen ze een uiteindelijk besluit.

PVV-leider Wilders komt overigens ook niet naar het NOS-radiodebat op 24 februari, een reden daarvoor heeft hij niet gegeven. Aan het NOS-tv-debat op 14 maart, de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen, hebben alle grote partijen hun deelname bevestigd.

STER reclame