De afgelopen jaren kwamen agenten geregeld in actie, zoals in 2015 met een langzaamaanctie op de snelweg om een betere cao af te dwingen
NOS NieuwsAangepast

Bonden vragen om geld: veiligheid Nederland 'staat onder druk'

Het volgende kabinet moet veel meer investeren in veiligheid. Vakbonden voor militair en politiepersoneel roepen de politieke partijen op om direct in actie te komen. "De veiligheid van en in Nederland staat onder druk", schrijven ze in een manifest.

Aangiftes die blijven liggen, politieauto's die niet beschikbaar zijn of een tekort aan munitie. Door de jarenlange bezuinigingen op defensie, politie, douane, inlichtingendiensten en andere organisaties die zich bezighouden met veiligheid is dit volgens de bonden aan de orde van de dag. Er zijn tekorten in personeel en materieel.

Achterstand op criminelen

Volgens de coalitie van bonden in de veiligheidssector is een aantal dingen nu hard nodig. Het belangrijkste vinden ze dat de bezuinigingen worden teruggedraaid en dat er weer meer geld beschikbaar komt voor de sector. Er dreigt een onoverbrugbare achterstand op criminelen door een gebrek aan capaciteit, staat in het manifest.

Op Prinsjesdag werd bekend dat er miljoenen worden uitgetrokken voor politie en defensie, maar dat noemen de bonden "pleisters plakken". Ze vinden dat er structureel meer voor moet worden uitgetrokken.

Goede samenwerking

Een ander belangrijk punt van de bonden is meer samenwerking tussen instanties. Politieke partijen moeten niet kijken naar hoe de afzonderlijke diensten functioneren, maar de nadruk leggen op een goede samenwerking. Alleen dan komt volgens de bonden de specifieke kracht en expertise van diensten tot zijn recht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl