Wouter Zwart in gesprek met Trump-aanhangers in Kentucky
NOS NieuwsAangepast

In Kentucky steunen ze Trump: hij probeert Amerika veilig te houden

Demonstraties op luchthavens, een scanderende menigte voor het Witte Huis, kritische mediacommentaren: dat is het beeld uit de Verenigde Staten sinds president Trump vrijdagavond besloot om vluchtelingen en migranten uit zeven moslimlanden tijdelijk te weren. Toch zijn er ook miljoenen Amerikanen die het beleid van de nieuwe president steunen. Hij probeert Amerika veilig te houden, zeggen zij.

Trumps aanhang zit vooral in landelijke staten, ver weg van de stedelijke gebieden aan de oost- en westkust waar de meeste anti-Trump-betogingen waren. In Harlan County in de staat Kentucky stemde 85 procent van de mensen op Trump. Daar juicht de een na de ander het inreisverbod toe.

Het is tijdelijk, voor de veiligheid.

Trump-aanhanger uit Harlan, Kentucky

"Het heeft niets met racisme te maken, of met moslims", zegt een man bij een tankstation tegen correspondent Wouter Zwart. "Ieder moet zijn eigen ding doen, maar Trump probeert dit land veilig te houden." De man voert op zijn pick-up een confederate flag, een vlag uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog die sommigen associëren met racisme en anderen zien als symbool van vrijheid.

De pomphouder in Harlan steunt Trump ook. Ze vindt niet dat hij discrimineert. "Mensen die naar Amerika komen, moeten de taal spreken. Niet Spaans, of Egyptisch, of wat dan ook." Een van haar klanten denkt dat Amerika ondanks het inreisverbod een land blijft dat andere mensen welkom heet. "Het verbod zal heus worden opgeheven. Het is tijdelijk, voor de veiligheid."

'We kunnen maar beter op veilig spelen'

De Amerikaans-Nederlandse Inez Hill stemde in november ook op Donald Trump, net als veel van haar vrienden en kennissen. In Hills kiesdistrict in West Virginia kreeg Trump 64 procent van de stemmen.

"Het inreisverbod is een kwestie die me na aan het hart gaat, omdat ik zelf immigrante ben", vertelt Hill aan het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ik moest er eerst meer over lezen, omdat ik ook verbaasd was, maar toen kon ik het toch begrijpen."

Ze zegt dat de landen die worden genoemd in Trumps decreet (Syrië, Iran, Irak, Jemen, Somalië, Libië en Sudan) ook door Trumps voorganger werden beoordeeld als instabiel en een broeinest voor terrorisme. "In Amerika zeggen ze: als je thuis bent, doe je niet de deur op slot omdat je de mensen buiten dat huis haat, maar omdat je de mensen in het huis liefhebt. Zo kijken de mensen er hier naar." Ze voelt zich zelf ook veiliger, zegt Hill.

Daadkracht

Trump is bovendien niet de eerste president die tijdelijke inreisverboden instelt, benadrukt ze. Barack Obama deed het zes jaar geleden, toen was gebleken dat twee al-Qaida-terroristen uit Irak als vluchteling het land waren binnengekomen. "Het is niet dat je vluchtelingen niet wilt helpen. Maar je wilt een beter proces om te bepalen wie vluchteling is en wie niet."

Ook op andere punten heeft Trump haar nog niet teleurgesteld. Vooral zijn daadkracht valt op. "Wat ik het meeste hoor, is dat mensen dankbaar zijn. Dat ze tevreden zijn omdat hij zijn campagnebeloftes nakomt. Ik zou me nu weer achter hem scharen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl