Fragment uit de 15 minuten-training
NOS Nieuws

Nederlander weet niet hoe te helpen bij dementie

De meeste Nederlanders weten niet hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen of helpen. Dat blijkt uit een enquête van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS die samenwerken onder de naam samendementievriendelijk.nl.

We krijgen volgens deze organisatie in ons dagelijks leven steeds vaker te maken met dementerende mensen. Op dit moment zijn er in Nederland 240.000 dementiepatiënten en dat stijgt de komende jaren explosief naar een half miljoen. Een op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie.

Steeds vaker

"We zullen dus steeds vaker demente mensen tegenkomen", zegt Nienke van Wezel van samendementievriendelijk.nl in het NOS Radio 1 Journaal. "Bijvoorbeeld op het werk, in de winkel of op straat."

Er zijn volgens Van Wezel een aantal belangrijke signalen waaraan je dementie kunt herkennen. "Zoals vergeetachtigheid, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, onrust, maar ook problemen met waarnemen. Je ziet dat antwoorden niet goed verwerkt worden en dat iemand eigenlijk nog steeds zoekend blijft."

Verborgen camera

"Ook mensen met dementie willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En je ziet dat dat ook kan, als we als maatschappij gewoon een heel klein beetje moeite willen doen", stelt Van Wezel.

Hoewel veel mensen aangeven dat ze iemand met dementie best willen helpen, weten de meesten niet hoe. Dat is duidelijk te zien op een filmpje dat de organisatie met een verborgen camera opnam. Daarin reageren voorbijgangers op een, door een acteur gespeelde, dementiepatiënt die de weg naar huis niet meer weet.

Veel mensen weten dus niet hoe ze moeten reageren. Daarom is de organisatie gestart met de campagne Doe GOED, om mensen een leidraad te geven. De letters in het woord 'GOED' zijn hulpmiddelen in het contact met iemand met dementie.

Door iemand op deze manier te benaderen "voelt die zich begrepen, wordt rustiger en dan kan je in acht van de tien gevallen tot een goede oplossing komen", zegt Van Wezel.

Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat een dementerende ondanks hulp echt niet meer weet waar hij of zij woont. Samendementievriendelijk.nl adviseert dan om bij die persoon te blijven en de lokale politie te bellen. Die kan bijvoorbeeld nagaan of iemand als vermist is opgegeven of misschien het woonadres achterhalen.

Training

Op de site van samendementievriendelijk.nl kun je ook een gratis online training doen waarin je leert dementie te herkennen en ermee om te gaan.

In die training van 15 minuten krijg je vier situaties voorgelegd waarover je vragen krijgt. Als de vragen zijn beantwoord zie je door de ogen van de dementiepatiënt hoe hij of zij het ervaren heeft. De reactie is afhankelijk van de manier waarop je de vragen beantwoord hebt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl