Het speciale team van het UMCG gaat op 1 januari van start
NOS NieuwsAangepast

UMCG gaat ouderen met dementie thuis verzorgen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vormt een speciaal team dat ouderen met dementie thuis gaat verzorgen. Het team gaat op 1 januari van start.

Volgens het UMCG lopen ouderen met dementie in het ziekenhuis meer risico om te vallen of een infectie op te lopen. Een deel van de ouderen die zich na 1 januari bij de spoedeisende hulp melden, mag daarna weer snel naar huis. Daar krijgen ze acute zorg krijgen van een speciaal team van het UMCG.

"Maar de klant is koning. Als iemand in het ziekenhuis wil blijven, mag dat ook", legt een woordvoerster van het project uit.

Protocollen afgestemd

Het is de bedoeling dat de leden van het team nauw met elkaar gaan samenwerken. De protocollen voor onder meer hulpmiddelen en medicatie worden beter op elkaar afgestemd. Volgens het UMCG blijft het ziekenhuis wel de hoofdbehandelaar.

Ziekenhuizen leveren soms al zorg aan huis, maar vaak pas na een opname. Volgens het UMCG gaat dit een stap verder. Er wordt nu sneller thuis hulp geboden. Voor het project is geen extra personeel nodig, zegt het ziekenhuis. De hulpverlening wordt alleen anders georganiseerd.

Het project is volgens de woordvoerster uniek voor Nederland. Soortgelijke programma's lopen wel in andere landen, zoals in Frankrijk en de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl